Ondernemingen en zelfstandigen die hun btw-aangifte niet of laattijdig indienen, krijgen vanaf 2024 een voorstel van vervangende aangifte. Daardoor zullen ze meer belastingen betalen, want de fiscus baseert zich op het hoogste verschuldigde bedrag aan belastingen in de voorgaande twaalf maanden.
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft in de ministerraad groen licht gekregen voor het project dat de federale overheidsdienst Financiën heeft uitgewerkt, om de btw-ketting te optimaliseren en te digitaliseren.
De regering moet maatregelen nemen 'om de btw-kloof tussen wat de overheid zou moeten ontvangen en wat ze werkelijk int, te verkleinen. Op die manier verhogen we de belastingontvangsten zonder te raken aan de belastingen zelf'. Die btw-kloof is het resultaat van een mank lopende afhandeling van de btw-aangiften. Die gebeurt nu nog handmatig en door verschillende diensten. Als gevolg loopt België elk jaar 4,44 miljard euro, of meer dan 12 procent van de btw-inkomsten, mis. De btw-inkomsten zijn goed voor 26 procent van de fiscale inkomsten.
Het wetsontwerp van Van Peteghem wil daarin verandering brengen door werk te maken van de automatisering van de inningsprocessen. Een nieuwe ‘provisierekening btw’ moet het voor de belastingplichtige makkelijker maken zijn btw-krediet te beheren, en sneller zijn btw-tegoeden terug te krijgen.
Tegelijk worden belastingplichtigen die hun aangiften niet of niet tijdig indienen gesanctioneerd. Ze krijgen automatisch een voorstel van vervangende aangifte, gebaseerd op het hoogste verschuldigde bedrag aan belasting in de periodieke btw-aangiften van de voorgaande twaalf maanden, met een minimum van 2.100 euro. Ze krijgen een maand om te reageren op het voorstel van vervangende aangifte door alsnog een periodieke btw-aangifte in te dienen. Er volgt dan alleen een boete voor laattijdige indiening.