Is jouw bedrijf onderhevig aan btw? Dan is het noodzakelijk om een btw-nummer te verkrijgen. Wij verduidelijken graag de kosten verbonden aan je registratie bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) en de activatie van je btw-nummer.
Wat kost het om een btw-nummer aan te vragen? Een btw-nummer is eenvoudig aan te vragen via een sociaal verzekeringsfonds of ondernemingsloket, zoals Avixi. De aanvraagkosten zijn relatief beperkt en bovendien fiscaal aftrekbaar. Meer details vind je hieronder.
Wat houdt een ondernemingsnummer in?
Een ondernemingsnummer is een exclusief 10-cijferig nummer dat jouw bedrijf identificeert bij klanten en overheidsinstanties. Dit nummer moet op alle uitgaande documenten van je bedrijf staan, zoals facturen, herinneringen, offertes, brieven, enz.
Hoe je ondernemingsnummer online aanvragen?
Als je nog geen ondernemingsnummer hebt, maak het jezelf dan eenvoudig door Avixi's ondernemingsloket jouw zaken te laten regelen, van begin tot eind. Dit omvat de registratie van je bedrijf bij de KBO tot het verkrijgen van je btw-nummer.
Wat kost een btw-nummer aanvragen?
De kosten voor de aanvraag zijn onder meer afhankelijk van het ondernemingsloket of sociaal verzekeringsfonds waarmee je samenwerkt. De registratie bij de KBO kost 101 euro (inclusief btw). Voor de activatie van je ondernemingsnummer als btw-nummer betaal je 60 euro (exclusief btw). Deze kosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
Hoe activeer je je ondernemingsnummer als btw-nummer?
Hoewel ze vergelijkbaar zijn, verschillen een ondernemingsnummer en btw-nummer toch van elkaar. Je ondernemingsnummer wordt geactiveerd als btw-nummer door 'BTW BE' toe te voegen vóór je ondernemingsnummer. Dus, je btw-nummer bestaat uit 'BTW BE' gevolgd door je ondernemingsnummer.
Welk btw-systeem past bij jou?
Overweeg je al welke btw-regeling je wilt hanteren? Er zijn verschillende opties, zoals maandelijkse aangifte, kwartaalaangifte of btw-vrijstelling. De kwartaalaangifte is gangbaar voor ondernemingen met een omzet tot 2.500.000 euro. De btw-vrijstelling is beschikbaar voor ondernemers met een jaaromzet onder de 25.000 euro.
BTW-vrijstelling details
Als je jaarlijkse omzet minder dan 25.000 euro bedraagt, kom je in aanmerking voor een btw-vrijstelling. Het voordeel is dat je geen btw-aangiftes hoeft te doen. Het nadeel is dat je geen btw kunt terugvorderen op je aankopen.
Inkomsten als zelfstandige
Voor een volledig jaar is de vrijstellingsgrens 25.000 euro. Dit bedrag wordt aangepast als je niet het hele jaar actief bent. Het dient te worden vermenigvuldigd met het aantal dagen dat je dat jaar actief bent en vervolgens gedeeld door het totaal aantal dagen van het jaar.
Indienen van btw-aangifte
Als je niet in aanmerking komt voor een btw-vrijstelling, moet je maandelijks of per kwartaal btw-aangifte doen. Dit kan online via Intervat. Vergeet niet dat je, als je een vrijstelling hebt, jaarlijks een lijst van al je professionele klanten moet indienen aan wie je meer dan 250 euro hebt gefactureerd.
De afrekening
Na het indienen van je aangifte komt de afrekening. Moet je betalen, of krijg je iets terug? Spannend! Als je meer btw hebt ontvangen dan betaald, moet je het verschil betalen. Was het andersom, dan krijg je geld terug.
Vragen over btw?
Zit je nog met onbeantwoorde vragen of onzekerheden over de kosten voor het aanvragen van een btw-nummer? Avixi staat voor je klaar om je te informeren over alles wat met btw-plicht, btw-vrijstelling en het aanvragen van je btw-nummer te maken heeft. Neem gerust contact met ons op voor al je vragen. Het is geheel vrijblijvend!