Heb je je weleens afgevraagd hoe het zou zijn om jouw job op te zeggen en iets heel anders te doen? Je bent niet alleen. Steeds meer mensen, en dan vooral millennials, veranderen van job. En sommigen maken zelfs een hele carrièreswitch door. Het is zeker geen makkelijk proces om van carrière te veranderen, maar het kan het wel waard zijn. Verandering doet een mens nou eenmaal goed. Denk je dus na over een carrièreswitch? Doe dan vooral onderzoek en volg deze vijf stappen. Zo ben je er zeker van dat jouw volgende job jouw droomjob zal zijn.
Denk je dus al een tijdje na over een carrièreswitch, doe dan eerst aan de nodige zelfreflectie. Waarom wil je van job veranderen? Wat vind je het leukste aan je huidige job? En wat vind je er niet leuk aan? Wat ontbreekt er in jouw huidige sector en hoe zou een nieuwe sector daarmee helpen? Probeer zo echt jouw motivatie te begrijpen en duidelijk te hebben waar je naar op zoek bent in een nieuwe job. Al deze soul searching zal je ook helpen zodra je begint met het schrijven van jouw sollicitatiebrief en het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek. Des te beter jij weet wat jou motiveert en inspireert, des te beter je dit ook kunt communiceren.
Welke vaardigheden heb je en zijn van toepassing op de nieuwe sector? Zet jouw verschillende vaardigheden op een rijtje en schrijf op hoe ze aansluiten op jouw nieuwe droomjob. Die heb je in ieder geval al binnen. Dan is het nu tijd om te kijken naar de skills die nog ontbreken. Welke vaardigheden zijn belangrijk voor jouw nieuwe sector? Zoals gewoonlijk, kun je daarvoor het antwoord vinden op Google. Zoek op wat de laatste trends en competenties zijn waar recruiters uit de nieuwe sector naar op zoek zijn. Bekijk ook functiebeschrijvingen om te begrijpen welke hard en soft skills belangrijk zijn voor een bepaalde rol. En ten slotte, kun je ook gaan netwerken met mensen uit de nieuwe sector. Zo kun je meer te weten komen over wat voor vaardigheden er nou echt nodig zijn voor een bepaalde rol.
Het goede nieuws is dat veel gewilde skills overlappen tussen sectoren. Zo zijn samenwerken, leidinggeven of communiceren vrijwel in alle sectoren van belang (afhankelijk natuurlijk van je rol). Of heb je een taakspecifieke vaardigheid nodig? Dan kun je een korte (online) cursus of opleiding volgen. Zo leer je niet alleen wat, maar toon je je toekomstige werkgever ook dat je echt jezelf wilt aanpassen en uitdagen.
Een nieuwe carrière vraagt ook om een nieuw cv. Je bent al een beetje in het nadeel (tegenover kandidaten met meer ervaring), je moet dus aan kunnen tonen dat jouw eerdere ervaring en vaardigheden toch echt wel relevant zijn voor de nieuwe job. Maak daarom een cv die de juiste skills en prestaties benadrukt, en tegelijkertijd ook weergeeft hoe je jouw gebrek aan ervaring zult compenseren.
Maar hoe kun je dit nou het beste aanpakken? Ten eerste, is het een aanrader om een professionele samenvatting (ook wel een ‘loopbaan momentopname’ genoemd) bovenaan je cv toe te voegen. Hierin kun je benadrukken welke relevante ervaring je hebt en waarom je een carrièreswitch maakt. Ten tweede, is het beter om je cv te focussen op je vaardigheden en niet op je werkervaring. Een chronologische lijst van jouw werkervaring kan namelijk afschrikken en twijfels oproepen. Je hebt immers niet de standaard werkervaring waar ze naar op zoek zijn. Wat je dus kunt doen is jouw ervaring (en prestaties) onder specifieke vaardigheden plaatsen. Hierbij tellen ook ervaringen mee uit vrijwilligerswerk of ander niet-betaald werk. Ten slotte, is het ook belangrijk dat je in je nieuwe cv de nadruk legt op relevante cursussen of opleidingen. Heb je deze nog niet voltooid? Zet ze er alsnog op (met de verwachte einddatum), zo toon je aan dat je deze verandering echt serieus neemt.
Oké, je hebt een ijzersterk cv die (beter) past bij de nieuwe functie. Dan is het nu zaak om in jouw begeleidende brief te benadrukken waarom jij dé geschikte kandidaat bent. En hiervoor heb je dus veel aan jouw eerdere zelfreflectie. Ga dus terug naar jouw motivatie in stap één en probeer op papier te zetten wat je heeft geïnspireerd, waar je graag wilt dat je carriere heen gaat en hoe deze overgang aansluit op je langetermijndoelen. Leg uit waarom je de juiste kandidaat bent voor deze rol, ondanks je gebrek aan ervaringen. Benadruk hier ook jouw soft en hard skills en andere relevante ervaringen.
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dat vraagt om een goede voorbereiding van het gesprek. Ze zullen onvermijdelijk vragen naar de reden achter jouw mogelijke carrièreswitch. Bedenk hier dus ook een goed antwoord op. Benadruk bijvoorbeeld dat je je dromen wilt volgen en jezelf wilt uitdagen. Blijf hoe dan ook positief in het gesprek, en laat merken dat je echt gepassioneerd bent over deze nieuwe sector. Richt je niet zozeer op de redenen waarom je je huidige job wilt verlaten, maar focus je verhaal op de nieuwe functie en waarom deze meer aan jouw behoeften zal voldoen. Verder zul je waarschijnlijk ook gevraagd worden naar jouw eerdere ervaringen en hoe deze vertalen naar de nieuwe job. Bedenk dus van te voren een aantal overeenkomsten en benadruk vooral jouw eerdere prestaties die ook van toepassing kunnen zijn.
Doorloop deze stappen en ga goed voorbereid de carrièreswitch door. Het zal misschien stressvol zijn, maar een nieuwe droomjob is echt die sprong in het diepe waard.