Vooral de wat oudere woningen worden doorgaans nog altijd verwarmd met behulp van een systeem dat is gebaseerd op het gebruik van radiatoren. Wanneer je erin geslaagd bent om zo’n woning te verwerven, heb je grofweg twee keuzes. Ofwel je laat de verwarming zoals die is, ofwel je vervangt het systeem door vloerverwarming, zodat je die ontsierende radiatoren in huis kwijt bent. Er is echter nog een tussenliggend alternatief, dat vaak over het hoofd wordt gezien: de radiatorombouw.
Eigenlijk ligt de verklaring al grotendeels besloten in het woord zelf. Bij een radiatorombouw wordt om de bestaande radiator een constructie aangebracht van verzinkt plaatstaal. Men spreekt daarom ook wel van radiatorbekleding en in feite is het niets meer dan een fraaie verpakking van het bestaande verwarmingssysteem, bedoeld om een optisch verbeterd effect te creëren. Zo tover je bijvoorbeeld je radiator in de woonkamer om in een praktische wandtafel, waarop je decoratieve artikelen kwijt kunt, maar die bovenal een sieraad voor de ruimte is.
Vaak wordt gedacht dat het plaatsen van zo’n ombouw gepaard gaat met warmteverlies. Zeker in het kader van duurzaam wonen is dit een belangrijk aandachtspunt. Wanneer we echter de collectie radiatorombouw bij Sentimo bekijken, valt al snel op dat het warmteverlies hierbij minimaal is. Belangrijk is dan wel om te kiezen voor een model met een open karakter. Een ombouw die voorzien is van een rooster aan de bovenzijde of sleuven aan de voorzijde, kan de warmte gemakkelijk aan de omgeving afgeven. Warmteverlies is dan vrijwel niet aan de orde. Bovendien neemt een metalen radiatorombouw zelf ook de temperatuur van de radiator aan, waardoor die warmte vervolgens ook uitstraalt door de ruimte.
Het gebruik van radiatoren in huis leidde voorheen tot heel wat denkwerk omtrent de gewenste kleurstelling in huis. Immers, je moest ofwel een zo neutraal mogelijke kleur voor de radiator kiezen, ofwel met de verfkwast aan de slag om de radiatoren qua kleur af te stemmen op de rest van het interieur. Met de radiatorombouw behoort die werkwijze tot het verleden. Je kiest eenvoudig de gewenste kleur en laat de ombouw geheel naar wens maken. Zo zorg je ervoor dat alles helemaal in harmonie is met elkaar. Laat je eventueel door een binnenhuisarchitect adviseren over de perfecte kleurencombinaties in huis.