Ervaar België als een local: de ultieme gids voor het huren van een appartement en het plannen van
Geplaatst op 9-06-2023

Ervaar België als een local: de ultieme gids voor het huren van een appartement en het plannen van

Foto: tunart, Canva.com

Zodra je op zoek bent naar een leuke plek voor een vakantie is België misschien niet het eerste land dat in je op komt. Toch kun je er bijna alles vinden wat de meer populaire vakantielanden ook hebben. De historische steden en pittoreske dorpjes bieden allemaal hun eigen speciale belevenis en doen zeker niet onder voor Frankrijk, Italië of Spanje. Ook kun je in België heerlijk eten, want de bourgondische lifestyle is de Belgen op het lijf geschreven. Vooral wanneer je niet de tijd hebt om ergens met het vliegtuig heen te gaan, is met de auto naar België de perfecte optie voor een leuk weekendje weg. In deze gids vind je alles over het huren van een appartement in België en wat je moet onthouden om een onvergetelijke vakantie te plannen.

Een huurwoning vinden in België

Er zijn in België veel verschillende huurwoningen te vinden. In de steden vind je voornamelijk appartementen en in de plekken daar omheen zijn er ruime en vrijstaande woningen beschikbaar. Via een website als Rentola kun je heel gemakkelijk zoeken in de regio die je op het oog hebt en daarbij pas je ook gemakkelijk je zoekopdracht aan je voorkeuren aan. In de filters kun je aangeven naar hoeveel kamers je op zoek bent en wat je maximale budget is. Op die manier voorkom je dat je tijd verspilt aan het kijken naar huurwoningen die niet in je budget passen. Zodra je een woning hebt gevonden die aan je voorkeuren voldoet. Kun je heel gemakkelijk een afspraak met de verhuurder inplannen. Erg makkelijk als je op dit moment nog niet in België woont.

België ervaren als een local

Natuurlijk wil je niet alleen naar België verhuizen, maar je ook zo snel mogelijk aanpassen aan de lokale cultuur en gebruiken. Als je België wilt ervaren als een local, zijn er talloze manieren om te genieten van de rijke cultuur, de diverse keuken en de gastvrije sfeer die dit land te bieden heeft. Als een land met drie officiële talen, Nederlands, Frans en Duits, en een geschiedenis van regionale diversiteit, heeft België een unieke en onweerstaanbare charme die je kunt ontdekken door de ogen van de lokale bevolking. Hier zijn enkele tips om je in België te wonen en meteen op te gaan in het leven van de lokale bevolking.

Ontdek de lokale gerechten en dranken

Als het gaat om de Belgische keuken, is er veel meer dan alleen chocolade, bier, frieten en wafels. Als je België wilt ervaren als een local, moet je zeker de lokale gerechten proeven. Probeer bijvoorbeeld eens mosselen met friet, een typisch Belgisch gerecht dat vaak geserveerd wordt in brasseries en restaurants. Ieder restaurant heeft weer zijn eigen bereiding, van au naturel tot aan fusion bereidingen met bijvoorbeeld Tom Yum kruiden. Andere lokale specialiteiten zijn stoofvlees (bekend als "stoofvlees met friet" of "vol-au-vent"), waterzooi (een soort vis- of kippensoep), en Luikse gehaktballen. Natuurlijk moet je ook ergens de typische Belgische frietjes proeven, die het land een wereldwijde goede reputatie hebben opgeleverd.

Naast het eten zijn de Belgische bieren ook wereldberoemd. Er zijn talloze lokale brouwerijen die een breed scala aan bieren aanbieden, zoals trappistenbieren, abdijbieren en lambiekbieren. Probeer eens een lokaal bier zoals een Duvel, een Westvleteren, of een Kriek Lambic en geniet van de ambachtelijke brouwtradities die België te bieden heeft.

Neem deel aan lokale evenementen en festivals

België staat bekend om zijn vele festivals en evenementen gedurende het hele jaar. Of je nu van muziek, cultuur, sport of gastronomie houdt, er is altijd wel iets te beleven als je wil leven als een local in België. Enkele bekende festivals zijn Tomorrowland, het grootste elektronische muziekfestival ter wereld. Let wel op dat het ieder jaar enorm snel uitverkocht is, je moet dus op tijd nadenken om kaartjes te kopen. Ook vind je in België Rock Werchter, een populair muziekfestival met internationale artiesten, waar onder The 1975, Arctic Monkeys en The Black Keys.

Daarnaast zijn er talloze lokale feesten en markten in bijna elke stad en dorp in België. Bijvoorbeeld, de Gentse Feesten in Gent, een jaarlijks tiendaags festival met muziek, theater en feestelijke activiteiten, of de Antwerpse Vlaeykensgang, een historische steegje dat bekend staat om zijn gezellige cafés en restaurants. De lokale bevolking van België weet wel hoe ze een feestje moeten vieren, dus ga zeker niet als eerste weer richting huis!

Maak kennis met de lokale talen en culturen

België is een land met drie officiële talen: Nederlands (Vlaams), Frans en Duits. Elk van deze talen wordt gesproken in verschillende regio's van het land, en het is interessant om te proberen de lokale taal te leren en te gebruiken tijdens je verblijf. In Vlaanderen wordt voornamelijk Nederlands gesproken, terwijl in Wallonië en Brussel Frans de dominante taal is. Duits wordt gesproken in een klein deel van de oostelijke regio van België.