Slim (be)sparen: tips om meer geld over te houden aan het einde van de maand
Geplaatst op 9-09-2024

Slim (be)sparen: tips om meer geld over te houden aan het einde van de maand

Misschien ben je wel een student die net op kamers is gegaan en merkt hoe duur het leven eigenlijk is of een young professional die zojuist zijn eerste maandsalaris heeft ontvangen en zit te puzzelen met hun budget. Wie je ook bent, we weten misschien allemaal wel dat het leven in Nederland en daarbuiten alsmaar duurder en duurder wordt. Het is dus belangrijk om ook naar manieren te kijken om flink te besparen, zodat je genoeg geld overhoudt voor leuke dingen (of het afbetalen van je studieschuld). Gelukkig zijn er talloze manieren die erg effectief kunnen zijn voor je maandelijkse budget. Zo hoef je niet in te leveren op comfort. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.

Maak gebruik van cashback programma’s en kortingscodes

Een van de makkelijkste manieren om goed geld te besparen is door gebruik te maken van cashback apps of programma’s en korting codes wanneer je aankopen doet. Op social media zie je waarschijnlijk talloze advertenties en campagnes van influencers voorbij komen. Vaak delen ze bij dit soort posts ook nog eens een unieke code waardoor jij een beetje korting kan krijgen op bepaalde producten en diensten. Maak hier dus zeker gebruik van! Check ook altijd je e-mail van merken tijdens verkoopperiodes, want dan geven ze ook codes uit. Bij cashbacks ontvang je vaak later een deel van het aangekochte bedrag terug, dus kijk ook of bedrijven zulke programma’s hebben.

Zo goed als tweedehands

Geef spullen een tweede kans en koop ze tweedehands. Hoewel tweedehandse producten vaak een stoffig imago hebben, is dit vaak helemaal niet het geval. Wil je bijvoorbeeld de huidige modetrends volgen, maar heb je net het geld niet ervoor? Zoek dan naar goedkopere versies bij de lokale tweedehands of vintage winkel. Check daarnaast ook online platformen, zoals Marktplaats en Vinted. Op deze online winkels kun je namelijk vaak verschillende lifestyle-items scoren voor een veel lagere prijs! Bovendien help je hiermee de planeet ook een beetje, want je verlengt de levenscyclus van een product, waardoor de vraag naar nieuwe producten en grondstoffen vermindert.

Delen is zeker lief

Woon je nog thuis bij je familie of zit je in een studentenwoning vol arme studenten? Een andere slimme manier om een hoop geld te besparen is door te kiezen voor abonnementen die je kan delen. De meeste streamingdiensten zoals Netflix, Disney, Apple Music en Spotify geven namelijk de zogenaamde ‘familie’ abonnementen, waardoor je meerdere profielen op een account kan delen. Bovendien zijn deze abonnementen relatief goedkoper dan individuele abonnementen. Let hierbij wel op dat alle personen op hetzelfde adres moeten wonen, anders is het niet mogelijk om dit af te sluiten. Een win-winsituatie voor iedereen, dat is het delen van abonnementen.