Zelfs in de 19e eeuw werden staal, vuursteen en klatergoud gebruikt om vuur te maken. Pas in de jaren 1830 werd het eerste type lucifer, de fosforlucifer, op grote schaal gebruikt.
Vanaf het stenen tijdperk was pluis van groot belang voor het menselijk vermogen om warm te blijven in koude klimaten. Archeologisch bewijs hiervoor is de vondst in de jaren negentig door de ijsman Ötzi. De Iceman leefde rond het jaar 3.300 voor Christus. tijdens de periode die bekend staat als de kopertijd. Hij had een leren tas bij zich met wat vuurstenen werktuigen, klatergoud en zwavelkwarts die werden gebruikt voor de brandbestrijding voor het geval de sintels die hij had meegebracht uit zouden gaan.
Fnöske wordt dus al heel lang gebruikt om vonken op te vangen bij het stoken, en er zijn ook vondsten van zowel tnöske als bewerkte tnöskicks gedaan in de Scandinavische landen tijdens opgravingen uit het stenen tijdperk.
Tekenen van het gebruik van snot zijn onder meer 9000 jaar geleden gevonden. in Denemarken en Engeland. De industriële productie van lucifers, die in 1832 begon, betekende uiteindelijk dat het gebruik van vuurstaal en klatergoud zo langzaam stopte.
Vuur maken met een traditionele Elddon is een fantastische en gemakkelijke manier om op een historische manier een kampvuur te maken.
Wanneer het staal tegen een scherp stuk vuursteen wordt geslagen, stoot het een vonk uit die vervolgens een vonk of koolstofdoek ontsteekt dat dan begint te gloeien.
Doe de sintels vervolgens in een bosje droog gras, takjes of gepluisd jute touw en blaas tot het oplaait.
Deze manier van vuur maken is een uitstekende vaardigheid om te leren als alternatief voor moderne methoden. Het geeft echt veel voldoening om een vuur te maken zoals vroeger en als je hier eenmaal mee begonnen bent, voelt het al snel als de beste manier om een vuurtje in de natuur te maken. Eenvoudig, historisch en oprecht…
Deze Elddon in een iets luxer formaat bevat alles wat je nodig hebt om op een historische en traditionele manier het vuur aan te steken. Vuurstaal, vuurstenen, klatergoud en teerhouten stok, koolstofdoek en havikbundel. Wat deze Elddon net wat luxer maakt, is voor het grootste deel de fijne kwast. Het verkrijgen van een mooie en zachte tint vereist veel handleg en tijd. Teken van de juiste soort en kwaliteit moeten worden gevonden, opgepakt en geschild. Daarna met zachte hand uitgesneden om later in essendoek te verwerken en te behandelen. Het is veel werk met de pluisjes, maar de kwaliteit die het krijgt en het feit dat het al duizenden jaren wordt gebruikt, maakt het de moeite waard.
De doos bevat een traditioneel vuurstaal, vuursteen, teerhoutstok, stokken van tinnitusteken, evenals haviksbundel, houtskoolstof en klatergoud.
Van vonk naar laaiend vuur..!