Genieten jullie ook van het zonnetje … Een lekker fris drankje, misschien een duik in het zwembad. Zalig!
Maar denken jullie ook aan de diertjes, die hebben nu, nog meer dan anders, onze hulp nodig!
Katjes houden van de zon, net zoals hun voorouder de woestijnkat zo’n 10.000 jaar geleden. Sommige katjes gaan zelfs de zon opzoeken om lekker te zonnebaden. Maar let op want zij kunnen ook verbranden of een hitteslag opdoen.
Hier een aantal tips die je direct kan toepassen voor jouw tijger.
Stimuleer drinken
Katten zijn van nature geen goede drinkers. Dit is omdat hun prooi in de natuur genoeg vocht bevat, denk maar aan een muisje waar zo’n 70% vocht in zit. Onze korreltjes bevatten slechts 5 tot 8% vocht/100 gr. Daarom is het belangrijk dat wij drinken stimuleren.
- Zorg voor voldoende grote drinkbakken, met grote opening bovenaan, van glas of keramiek
- Zorg dat je katje rond het bakje kan zodat ze overzicht heeft over de omgeving.
- Plaats het drinken niet naast het eten, dit is heel onnatuurlijk voor onze katjes
- Zorg voor vers water, kan kraantjeswater zijn maar ook regenwater, eventueel een fontein met stromend water. Je kan eventueel ook waterplantjes in het water leggen.
- Geef af en toe een liquid snack, zeker als het warm is
- Combineer droge korreltjes met natte voeding
Schaduwrijke plekjes
Zorg dat je katje voldoende schaduw heeft zowel in huis als in de tuin.
Inderdaad, zelfs in huis kan een katje een zonnesteek oplopen door de directe zonnestralen aan de vensters. Zet een parasol of zorg voor struiken waar ze kan onder liggen. Je kan ook een tentje neerzetten waar ze kan gaan inliggen. Binnenshuis kan je de stralen tegen houden door eventueel de gordijnen dicht te doen of de rolluiken naar beneden te laten. Dit houdt je huis koel. Je kan ook zorgen voor airconditioning of een ventilator.
Je tijger zal het misschien niet met je eens zijn, maar hou haar/hem binnen tijdens de heetste uren van de dag. De zonnestralen zijn dan te hevig en de tegels van je terras te heet waardoor ze de kussentjes van de pootjes kunnen verbranden. Voor hondjes is het dan ook niet aangeraden om te gaan wandelen!
(Foto: buurjongen Freddy schuilt onder de struiken)
De vacht
Ga je katje niet scheren omdat je denkt dat ze het warm heeft!
Een van de functies van de vacht is dat het werkt als isolatie. De vacht regelt de temperatuur en beschermt tegen de zonnestralen (of kou in de winter). Vergelijk het met een thermosfles: warme dranken blijven warm, koude dranken blijven koud. Zorg wel dat de vacht gezond is, klit- en viltvrij. Klitten en vilt gaan nl de functie van de vacht teniet doen waardoor er toch problemen kunnen ontstaan.
Heeft je katje klitten of viltplakken, neem dan zo snel mogelijk contact met me op zodat we de vacht kunnen behandelen (whatsapp naar 0473 42 82 56 of mail naar catsprecious@gmail.com).
Zonnebrandcreme
Vooral witte of lichtgekleurde katjes en naaktkatjes moet je extra beschermen. Ook de dunbehaarde plekken zoals de oorpuntjes, boven de oogjes, aan de neusaanzet en roze neusjes moet je insmeren met een zonnebrandcrème, bedoeld voor dieren. Ikzelf gebruik hiervoor Maxani Suncare.
Maar, zoals gezegd, hou je katje best binnen als het te warm wordt.
(foto van verbrande oortjes, Dierenkliniek Maastricht)
Oververhitting
Let op verandering in gedrag of de houding van je katje. Tekenen van oververhitting kunnen zijn
- Sloomheid
- Ongecoördineerde bewegingen (alsof ze dronken is)
- Nergens meer op reageren
- Hijgen
- Braken
- Snelle hartslag
- Koorts
- Uitdroging
Merk je een van deze symptomen op, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Leg je katje op een lauwe (niet koud!) natte handoek . Leg de doek in geen geval op of over je katje!
En nog even dit, laat je diertje niet in de wagen achter! Ook al staat het raam open, je wagen wordt heel snel een oven.
Geniet van de zon, samen met je diertjes!
Liefs
Annick