De herfst is één van de piekmomenten dat atopie (omgevingsallergie) de kop opsteekt bij onze huisdieren
Symptomen atopie
Atopie is een huidaandoening die bij veel honden voorkomt (gemiddeld bij een op de tien). Atopie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens, waarbij de overgevoeligheid voor stoffen in de omgeving kan leiden tot allergische reacties. Voorbeelden hiervan zijn huisstofmijt en pollen van bomen en planten. Hierbij gaat het bij de hond niet alleen om de inademing, maar kan de stof ook via de huid een ontstekingsreactie opwekken. Bij ca. driekwart van de honden treden de eerste verschijnselen in de eerste drie levensjaren op. Het belangrijkste verschijnsel bij de hond is jeuk (voornamelijk aan de kop en ondervoeten), dat uit zich in veel likken of bijten aan de poten en het wrijven met de kop langs de vloer of objecten. Naarmate de tijd vordert, kunnen de dieren zich door de jeuk openbijten of wonden veroorzaken bij het wrijven. Naast de kop en de ondervoeten kunnen ook andere delen van het lichaam afwijkingen vertonen, zoals de buik, de liezen, de oksels en de oren.
Diagnose atopie
De diagnose wordt gesteld aan de hand van de verschijnselen en bevindingen van een lichamelijk onderzoek, het uitsluiten van andere oorzaken van jeuk.
Behandeling atopie
Er zijn verschillende opties voor de behandeling. Het mooiste zou zijn als de hond niet meer in aanraking komt met de stoffen uit de omgeving die voor de allergie zorgen, maar dat is lang niet altijd mogelijk, zoals bij een pollenallergie (hooikoorts). Daarnaast kan medicatie worden ingezet om de allergische reactie te onderdrukken.
Heeft uw hond/kat erg veel last van jeuk wacht dan niet langer om met ons contact op te nemen voor een uitgebreid onderzoek want jeuk kan vele (andere ) oorzaken hebben.
U kan ons steeds bereiken op het nummer 0494 39 28 07
In de vorige nieuwsbrief kon je lezen hoe je stress bij jouw kat kan herkennen. Nu geven we je enkele tips wat je zoal kan doen wanneer onze kat subtiele stress vertoont.
1. Observeren vanop afstand wat er aan de gang is. Wat is er net gebeurd? Wat is er aan het gebeuren of wat gaat er gebeuren? Zo begrijpen we beter waarom ze zich zo gedraagt.
2. Bekijk subtiele stress altijd eerst als signaal dat je kat zich niet goed voelt of pijn heeft. Let hierbij op plotse veranderingen, snel naar de dierenarts ermee! Ook als je twijfelt, gewoon gaan en zeker zijn! Katten zijn ZO meesters in het wegsteken van pijn. De minste verandering in gedrag kan wijzen op een groot probleem. Niet te hard stressen, gewoon actie ondernemen. Ben je zeker dat het geen medisch probleem is? Laat je katje dan compleet met rust (niet praten, niet kijken, niet aankomen, niet naartoe wandelen, niets!), ze voelt zich even niet goed. Ze heeft misschien iets gehoord dat ze niet vertrouwt, ze is niet geschrokken van iets of ze heeft net iets nieuws geroken of een ontmoeting gehad met de andere kat in huis. Dit zijn allemaal momenten die zij even moet 'verwerken'. Als jij haar nu gaat 'lastigvallen' met je aandacht, dan kan het zijn dat je deze stressmoment erger maakt. Wanneer haar subtiele stresssignalen weg zijn, kan je weer contact maken met haar.
3. Zie je dat ze té lang in deze 'stress' moment blijft hangen? Leid haar dan af ZONDER dat ze door heeft dat jij het bent. Door bijv. een muisje naar de andere kant van de kamer te gooien (uiteraard niet op de kat :)), of door met de hengel te spelen, zonder dat je naar haar kijkt of tegen praat.
4. Werk altijd aan preventie of wees er je toch bewust van. Wat kan je, nu het stress moment is gepasseerd, veranderen in huis om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt?