Betrouwbare fokkers: hoe te herkennen?

Betrouwbare fokkers: hoe te herkennen?

Betrouwbare fokkers: hoe te herkennen

In deze nieuwsbrief gaan we het hebben over hoe we betrouwbare fokkers herkennen. Het is niet altijd makkelijk om te weten of fokkers te vertrouwen zijn. Daarom geven we graag enkele tips mee.

Kenmerken van een betrouwbare fokker:

Reputatie en aanbevelingen

  • Aanbevelingen

Eerst en vooral kan u starten met het online zoeken naar recensies en ervaringen van eerdere klanten. Ook kan u raad vragen aan uw dierenarts, rasverenigingen en andere hondenbezitters.

  • Lidmaatschappen

Betrouwbare fokker zijn meestal lid van rasclubs of erkende fokkersverenigingen. Deze verenigingen hebben strikte richtlijnen en ethische codes waaraan de fokkers zich moeten houden. U kan betrouwbare fokkers terugvinden op de website van de Sint-Hubertus Vereniging: www.kkush.be .

Transparantie en openheid

  • Leefomstandigheden

Een betrouwbare fokker zal u uitnodigen om ter plaatse te komen waar de honden gehouden worden. Tijdens het bezoek van een fokker let u best op de hygiëne en leefomstandigheden van de honden. De moederhonden zijn steeds aanwezig tijdens zo’n bezoek.

  • Informatie

De fokker is bereid om al uw vragen te beantwoorden en gaat gedetailleerde informatie over hun fokprogramma geven. Ook gaat hij/zij informatie willen delen over de ouderdieren en gezondheidsverklaringen. Stambomen worden dan ook gedeeld met u. Er zijn geheimen.

Gezondheidstesten

  • Erfelijke ziekten

De fokker zal beschikken over gezondheidsverklaringen, alsook testresultaten op erfelijke ziekten. De ouderdieren zijn getest op erfelijke ziekten die in het ras voorkomen, zodat deze ziekten uitgesloten kunnen worden.

 

  • Vaccinaties en ontworming

Pups worden altijd goed ontwormd en gevaccineerd vóór ze naar hun nieuwe thuis gaan. De fokker biedt een vaccinatieboekje of gezondheidsverklaring aan bij het ophalen van de pup.

Omgeving en zorg

  • Leefomstandigheden

De pups worden gehouden in goed onderhouden faciliteiten, alsook propere ruimtes. Ze krijgen ook voldoende socialisatie met mensen en andere dieren. Ze zitten niet in glazen kooien afgesloten van mensen.

  • Socialisatie

De fokkers gaan ook genoeg tijd besteden aan het socialiseren van de pups. Ook gaan ze ervoor zorgen dat de pups gewend geraken aan verschillende geluiden, situaties en vooral mensen.

Kennis en expertise

  • Raskennis

Betrouwbare fokkers gaan op de hoogte zijn van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen van hondenfokkerij. Ze hebben een diepgaande kennis over het ras, typische eigenschappen, gezondheidsproblemen en verzorgingsbehoefte. Ze houden ook maar van één ras. Er zitten dus geen andere puppy’s van meerdere rassen.

  • Fokdoelen

De fokdoelen zijn om het ras te verbeteren, ook gezonde en stabiele honden te produceren. Ze willen de gezondheid en genetische diversiteit van het ras verbeteren. De fokkers hebben een langetermijnvisie en willen zo gezond mogelijke dieren fokken.

Contracten en garanties

  • Verkoopcontract

Er wordt een verkoopcontract aangeboden dat de gezondheid en het welzijn van de pup beschermt. Dit contract kan clausules bevatten waarin staat dat de hond terug genomen kan worden als de eigenaar er niet meer voor kan zorgen. De fokker wil namelijk enkel het allerbeste voor zijn dier.

  • Gezondheidswaarborg

Een gezondheidswaarborg wordt aangeboden voor erfelijke aandoeningen. De fokkers zijn dan bereid om de pup terug te nemen als er ernstige gezondheidsproblemen zijn.

Nazorg en ondersteuning

  • Begeleiding

De fokker biedt begeleiding en ondersteuning nadat de pup bij de fokker vertrokken is en bij zijn nieuwe thuis aan het settelen is. Ze blijven beschikbaar voor vragen en hulp gedurende het leven van het dier, ook na verkoop.

  • Interesse in de toekomst van de pup

De pup wordt opgevolgd en zo kan de fokker op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en prestaties van de hond. De fokker blijft betrokken en geïnteresseerd in het welzijn van de hond.

Vermijden van broodfokkers

  • Meerdere rassen

Broodfokkers zijn fokkers die constant pups beschikbaar hebben en ook verschillende rassen fokken. Terwijl betrouwbare fokkers zich meestal richten op één ras. Betrouwbare fokkers hebben ook niet altijd pups beschikbaar, maar een wachtlijst waarop u zich kan inschrijven. Wachten op een ideale pup hoort erbij als u het goed meent.

  • Registratiepapieren

De pups worden bij erkende stamboekorganisaties geregistreerd. Betrouwbare fokkers zullen de registratiepapieren aanbieden aan de eigenaar van een pup. Als dit niet zo is, dan vraagt u hier best zelf specifiek naar.

  • Interesse in kopers

Als u een pup gaat aankopen dan zal een goede fokker vragen achter uw leefomgeving en de ervaring met honden of pups. Ook zal er gevraagd worden achter een reden voor de aankoop van een nieuwe pup. De fokkers willen zeker zijn dat de pup bij een geschikte en warme thuis terechtkomt.

Het vinden en kiezen van een betrouwbare fokker vraagt veel geduld en onderzoek. Neem de tijd om een goede fokker te vinden en informeer u altijd goed. Denk aan de aandachtspunten die we in deze nieuwsbrief opgesomd hebben en stel veel vragen.

Een goede en betrouwbare fokker zal net zo geïnteresseerd zijn in u als potentiële eigenaar als u in hen als fokker! 😊