Dementie bij hond en kat

Dementie bij hond en kat

Dementie bij hond en kat

Hoe herkent u dat uw hond of kat lijdt aan dementie?

In deze nieuwsbrief gaan we wat meer uitleg geven over dementie en hoe u dit kan herkennen. Wat zijn de symptomen en hoe u deze kan tegengaan of verlichten.

Wat is dementie?

De officiële naam voor dementie bij huisdieren is Cognitief Dysfunctie Syndroom of afgekort CDS. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij oudere huisdieren en is vergelijkbaar met Alzheimer bij mensen.  

Fasen ouderdom

De fasen van ouderdom kunnen variëren afhankelijk van het ras en de grootte van het dier. We gaan u een algemeen overzichtje geven van de indeling van de fasen. Het begrijpen van de fasen kan helpen bij het bieden van de juiste aandacht en zorg voor uw huisdier.

De eerste fase of volwassen fase is van 1 tot 7 jaar bij honden en katten. In deze fase zijn de huisdieren volgroeid en zijn ze meestal op hun fysieke en mentale hoogtepunt. Ze hebben nood aan regelmatige lichaamsbeweging en uitgebalanceerde zorg en voeding.

De tweede fase of seniorfase is van 7 tot 10 jaar voor grote rassen en van 9 tot 12 jaar voor kleine rassen bij honden, bij katten is het van 7 tot 11 jaar. Er worden tekenen van veroudering vertoond zoals afname van activiteiten (minder bewegen) en problemen met gewicht, zoals gewichtsverlies- of toename. Ook gaan de zintuigen verzwakken (minder horen, zien, ruiken,…).

De derde en laatste fase of geriatrische fase is ongeveer 10+ jaar bij grote hondenrassen en 12+ jaar bij kleine hondenrassen, bij katten is dit ongeveer 11+ jaar. Tijdens deze fase gaan onze huisdieren (meer) tandproblemen vertonen, meer risico hebben op ziekten en minder beweeglijk zijn.

Symptomen

Honden: de symptomen van dementie zijn desoriëntatie (waar ben ik?), verandering in slaap-waak patroon, vermindering zindelijkheid (plassen in huis), sociaal gedrag dat verandert (graag gerust gelaten worden) en verlies van aangeleerde vaardigheden. Wat bedoelen we met deze symptomen?

Desoriëntatie: ze gaan verdwalen in hun bekende omgevingen, ook gaan ze moeite hebben met het vinden van hun voerbakken. Wat ook voorkomt is dat ze hun bekende personen niet meer gaan herkennen, alsook hun harige kameraadjes. Soms staan ze zelfs naar een muur te staren, zonder te weten wat doen.

Verandering in slaap-waakpatroon: je harige viervoeter gaat een verstoord slaapritme vertonen met als gevolg dat ze meer overdag gaan slapen. Ook kan je viervoeter nachtelijke onrust vertonen of zelfs huilen ’s nachts.

Vermindering zindelijkheid: uw hond(en) gaat in huis beginnen plassen of stoelgang maken.

Veranderd sociaal gedrag: uw huisdier gaat teruggetrokken gedrag, verhoogde afhankelijkheid en minder interesse in interacties vertonen (laat me gerust).

Verlies van aangeleerde vaardigheden: uw hond kan basiscommando’s en routines beginnen vergeten.

Katten: de symptomen van dementie zijn desoriëntatie, veranderingen in interacties en slaapgewoontes, verandering in zindelijkheid en verlies in interesse.

Desoriëntatie: dit is ongeveer hetzelfde als bij de hond. Katten gaan ook verdwalen in huis en gaan moeite hebben met het vinden van hun kattenbak of voedsel.

Verandering in interacties: de kat gaat overmatige aandachtzoekende gedragingen vertonen (miauwen), alsook gaat de sociale interactie tussen de katten en tussen kat en mens verminderen.

Verandering in slaapgewoonten: ze gaan meer ’s nachts actief zijn en overdag meer slapen dan gewoonlijk.

Verminderde zindelijkheid: uw viervoeter gaat buiten de kattenbak zijn behoefte doen.

Verlies van interesse: ze gaan minder spelen en minder op verkenning gaan.

Diagnose

De diagnose van dementie bij huisdieren wordt meestal gesteld op basis van het gedrag en het uitsluiten van andere medische aandoeningen met een bloedonderzoek. U kan hiervoor contact opnemen met de praktijk. We gaan het gedrag gaan observeren en de eigenaren ondervragen om een beeld te krijgen van de gedragsveranderingen.

Behandeling

Om deze aandoening te doen vertragen of verlichten gaan we gebruik maken van voedingssupplementen en medicatie. Ook kan u zelf als eigenaar uw hond of kat stimuleren door het regelmatig aanbieden van nieuwe speeltjes, nieuwe spelletjes en mentale uitdagingen. Dagelijkse beweging is ook een pluspunt, dit kan zowel de lichamelijke als cognitieve gezondheid bevorderen. Een veilige omgeving voor uw hond of kat creëren helpt om stress te verminderen. Wat we hiermee willen zeggen is dat aanpassingen in het huis zorgen voor stress. Daarom laat u best alles staan hoe het altijd al is geweest, zoals het mandje van uw kat of hond of de plaats van de krabpaal.

Preventie

Dementie is zeker niet volledig te voorkomen, maar u kan wel maatregelen nemen om de cognitieve gezondheid van uw huisdieren te ondersteunen. Een goede tip is dat je best, in het begin en op jonge leeftijd, regelmatige mentale en fysieke activiteiten doet met uw huisdier(en). Gezonde voeding is ook zeer belangrijk! (Niet alleen voor dementie 😉). De laatste tip is: regelmatig een bezoekje brengen aan uw dierenarts! Zo kunnen vroege symptomen die leiden tot dementie opgemerkt worden en behandeld worden vooraleer ze te erg worden.