Eindelijk, vakantie!

Eindelijk, vakantie!

Eindelijk, vakantie!

De zomervakantie breekt bijna aan. Dat betekent voor velen onder ons hét ontspanningsmoment van het jaar. Gaat uw huisdier mee? Leuk voor hem! Maar een goede voorbereiding is cruciaal om zorgeloos te kunnen genieten van uw trip. Indien uw huisdier thuisblijft, zijn er meerdere oplossingen. In deze nieuwsbrief geven we de nodige tips.

  • Uw dier gaat met u mee op vakantie

Vaccinaties

Om over de landsgrens te gaan is er een verplichte vaccinatie voor zowel hond als kat, namelijk het rabiësvaccin. Dit dient minstens 3 weken op voorhand gezet te worden, alvorens dit vaccin geldig is. De andere vaccinaties zijn zeker en vast aanbevolen. Bij de hond zijn dit Rattenziekte, besmettelijke hondenhoest en DHP (Distemper, hepatitis, parvovirose). Een extra vaccinatie tegen de ziekte van Lyme (ziekte die overgedragen wordt door de teek), is geen overbodige luxe.

De kat wordt ook best gevaccineerd voor kattenziekte, niesziekte en leucose, zowel in binnen- als buitenland.

Ontworming, preventie teken en vlooien of zandvliegen?

Wormen, vlooien en teken kennen geen landsgrenzen. Daarom is het belangrijk om correcte antiparasitaire middelen te gebruiken. In Zuiderse landen komt een parasiet voor die een dodelijke ziekte veroorzaakt, namelijk de zandvlieg. Deze veroorzaakt Leishmaniosis.

Indien uw reis geboekt is en uw dier vergezelt u, laat u minstens één maand op voorhand ons uw bestemming weten. Zo kunnen wij kijken wat het beste is voor uw dier aangezien elk land z’n specifieke ziekteverwekkers heeft die dodelijk kunnen zijn. 

Correcte registratie dogid/catid

Een dier dat vermist is, kan enkel naar de juiste eigenaar worden teruggebracht indien het dier gechipt én geregistreerd is.  Dit is wettelijk verplicht. De chip is de enige manier om jou als eigenaar te kunnen identificeren. Het is belangrijk om uw privacy type openbaar te maken, enkel zo kan uw dier terug tot bij u gebracht worden.

De rit

Een rit naar het buitenland kan heel stresserend zijn voor uw huisdier. Om het comfort van uw dier te kunnen garanderen, raden wij u aan om tijdens het transport een supplement te geven om stress te verminderen. Stresssignalen bij de kat tijdens transport: constant miauwen, plassen of stoelgang maken in het transportmandje, helemaal in een hoekje kruipen in het transportmandje, overgeven … Stresssignalen bij de hond tijdens transport: smakken, geeuwen, overmatig speeksel produceren, overgeven, jammeren/janken/blaffen …

Geeft je dier soms over tijdens het transport, dan spreken we over reisziekte. Hiervoor bestaat speciale medicatie die u enkel bij de dierenarts kan verkrijgen.  

  • Uw dier blijft thuis

Er zijn verschillende opties indien uw dier thuis blijft. Uw dier kan naar een dierenhotel gaan, bij een familielid blijven logeren of er kan een dierenoppas aan huis langskomen om uw viervoeter te verzorgen.

Wanneer hij naar een dierenhotel gaat of bij iemand blijft logeren die ook een dier heeft, is het wel belangrijk de nodige vaccinaties te laten zetten. Antiparasitaire producten zijn ten zeerste aanbevolen.

EHBO-kistje

Indien uw dier op vakantie of logement gewond of ziek geraakt, is een EHBO-kistje een onmisbaar item om de eerste nodige zorgen toe te dienen.

Wat is er onmisbaar in een EHBO-kistje?

  • Thermometer mét flexibele tip
  • Tekenhaakje
  • Ontsmettingsdoekjes
  • Pijnstiller
  • Medicatie tegen diarree
  • Medicatie tegen braken/reisziekte
  • Wondhelende zalf
  • Cold pack
  • Zelfklevend verband

Heeft u graag een EHBO-kit samengesteld? Vraag er ons naar!

Wij wensen u en uw huisdier een veilige, deugddoende en fijne vakantie!