Konijnen zijn heel slimme en sociale dieren. Het is heel belangrijk om ze de juiste verzorging te geven, zo heeft u langer plezier aan hen. Mits de juiste verzorging, kan een konijn wel 8 tot 10 jaar of ouder worden. In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op de specifieke verzorging van deze harige vrienden.
Heeft mijn konijn graag gezelschap?
Een konijn is een gezelschapsdier en leeft het liefst in groep. Ze zijn heel ongelukkig indien ze alleen gehuisvest worden. Het is de beste keuze om konijnen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar te zetten. Indien dit niet zo zou zijn, kan de gewenningsperiode een uur tot zélfs enkele dagen duren.
Er zijn verschillende opties mogelijk qua samenzetten. Een voedster (vrouwtje) samen met een rammelaar (mannetje) is de beste keuze. Hiervoor moet wel opgelet worden dat konijnen héél snel geslachtsrijp zijn (vanaf 3-4 maanden al!).
Sterilisatie is aanbevolen omwille van twee redenen:
- Gezondheid: sterilisatie voorkomt baarmoeder- en melkkliertumoren en een baarmoederonsteking wanneer uw dier ouder wordt. 60% van de ongesteriliseerde konijnen ontwikkelt een tumor in de baarmoeder, dat is immens veel! Hierbij is het aangeraden het konijn te laten steriliseren vóór 6 maanden oud.
- Voorplanting vermijden: Indien een voedster en rammelaar samen zitten, is het aanbevolen om de voedster te laten steriliseren vanaf de konijnen geslachtsrijp zijn (vanaf 3 maanden oud). De rammelaar kan ook gecastreerd worden maar bij de voedster biedt dit nog een extra gezondheidsvoordeel waardoor u op termijn minder problemen zal krijgen.
Opgelet: na castratie is het mannetje nog zéker 8 weken vruchtbaar. Dus dit moet in het achterhoofd gehouden worden ná de operatie.
Twee konijnen van hetzelfde geslacht bij elkaar zetten mag maar hierbij moet wel opgelet worden dat ze niet beginnen vechten. Dan moeten ze zo snel mogelijk uit elkaar gehaald worden en gecastreerd of gesteriliseerd worden.
Mag een konijn gehuisvest worden met een knaagdier (bv. een cavia)? Het antwoord hierop is ‘best niet’. Ze spreken een ‘verschillende taal’, ze eten andere voeding en kunnen elkaar hierbovenop nog eens ziek maken ook.
Welke huisvesting hebben konijnen nodig?
Konijnen hebben ruimte nodig. Dit betekent dat de huisvesting groot genoeg moet zijn voor zowel de grootte van de dieren als het aantal dieren. Het hok moet minimaal een grootte hebben van 2m2 per konijn. Hoe groter, hoe liever natuurlijk! Ze moeten zeker kunnen rennen. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden. Bij buitenhuisvesting moet er op volgende dingen gelet worden:
- Het hok mag niet in de tocht staan.
- Het hok mag niet in direct zonlicht staan.
- Het hok moet voldoende schaduwplekken hebben in de zomer.
- De omheining moet voldoende hoog zijn, zéker zo’n 70-80cm hoog gaas, dat is meestal wel voldoende. Kippengaas is geen geschikt materiaal hiervoor, dit knagen ze door.
- Er moet gezien worden dat het hok afgeschermd en beveiligd wordt voor roofdieren.
Een konijn binnen huisvesten is zeker mogelijk. Er is dan een groot basisverblijf nodig in de vorm van een hok of kooi. Hierbij moet zeker op het volgende gelet worden:
- Indien het konijn losloopt is het voor de hygiëne aangeraden een toiletbak te plaatsen en het konijn zindelijk te maken.
- In huis moet er op gelet worden dat er geen elektrische draden op de grond liggen waar hij aan kan kauwen. Dit is echter een héél gevaarlijke situatie.
- Het is aangeraden dat het konijn wel enkele uren per dag kan loslopen (best wel onder toezicht) om zijn dagelijkse beweging te krijgen.
Wat eet mijn konijn graag?
Konijnen zijn herbivoor. Dit betekent dat ze enkel voedsel eten van plantaardige afkomst. Naast drinkwater dat steeds aanwezig moet zijn, moet er gelet worden op het volgende:
- Het allerbelangrijkste is hooi. Hooi moet steeds ter beschikking staan voor uw dier. Het zorgt voor een goede spijsvertering en het inkorten van de tanden aangezien de tanden van een konijn steeds doorgroeien.
- Korrels mogen ook dagelijks gegeven worden, dit wel met mate; anders krijgen ze snel overgewicht. De beste keuze is een monocomponente voeding, dit betekent: allemaal dezelfde korrels. Anders gaan ze selecteren en steeds de lekkerste (meestal minst voedzame) korreltjes verkiezen. Dit kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Op de achterkant van een goede zak voeding, kunt u vinden hoeveel de dagelijks aanbevolen portie per dag is. Bv. 50gram per dag voor een konijn van 2kg of 25gram per dag per kilogram lichaamsgewicht.
- Groenvoer mag dagelijks gegeven worden. Dit wel als snackje en niet à volonté.
Wat is toegestaan? Wortel, witloof, komkommer, peterselie, basilicum, courgette, waterkers …
Wat is ongezond? Koolsoorten (bloemkool, broccoli, rode kool, savooikool), bieslook, prei, champignons, aardappelen, rabarber, sjalotten, uien, asperges, erwten.