De lockdown heeft bij heel wat mensen voor de zogenaamde “coronakilo’s” gezorgd. Ook de aankomende feestdagen met al het bijhorend lekkers zijn meestal een aanslag op ons gewicht. Een ideaal moment dus om het onderwerp “overgewicht” bij onze huisdieren ook even aan te kaarten. Obesitas of zwaarlijvigheid wordt ook bij hen een steeds groter wordend probleem. In België kampt 54% van de honden én 51% van de katten met overgewicht! Aangezien overgewicht kan leiden tot heel wat medische klachten, dient hier zeker de aandacht op gevestigd te worden. Het zorgt immers voor een verminderde levenskwaliteit én een verminderde levensverwachting.
Oorzaken
Er is slechts 1 oorzaak, namelijk: uw dier neemt meer calorieën op dan het verbruikt. Een aantal factoren vergroten wel het risico op obesitas:
- Ras
Bepaalde rassen lopen meer risico o.a. Labrador Retriever, Cocker, Beagle, Britse Korthaar. Erfelijke aanleg speelt hier een rol. Bepaalde genen vertonen een mutatie waardoor stoffen die het hongergevoel uitschakelen, niet worden aangemaakt. Deze dieren zijn dus nooit “voldaan”.
- Sterilisatie/castratie
Deze vertragen het metabolisme waardoor uw dier minder voedingsstoffen nodig heeft dan oorspronkelijk. Een aangepaste voeding die wordt afgewogen is na sterilisatie of castratie dan ook héél belangrijk.
- Leeftijd
Het grootste aantal obese dieren is rond de 6 à 8 jaar.
- Beweging
Weinig actieve dieren óf dieren die weinig gelegenheid hebben om te bewegen, lopen een veel groter risico om overgewicht te krijgen.
- Voeding
Snoepjes, tafelresten, calorierijke sticks voor de tanden (Dentasticks),… liggen zeer vaak aan de basis van overgewicht. Ook een vetrijke voeding én onbeperkte toegang tot de voeding zijn vaak oorzaak van obesitas bij dieren.
- Onderliggende problemen
Soms liggen bepaalde ziekten aan de basis van overgewicht (bv., een slecht werkende schildklier). Een bloedonderzoek kan hier uitsluitsel geven.
Gevolgen van overgewicht
Overgewicht kan ernstige gevolgen hebben voor de lichamelijke gezondheid van uw huisdier:
-verhoogd risico op hart- en vaatziekten
-gevaar voor suikerziekte
-gewrichtsproblemen door overbelasting
-een verminderde weerstand
-huid- en vachtproblemen
-een vertraagde wondheling
-verhoogd risico bij anesthesie
Daarnaast wordt ook het welzijn van het dier aangetast. Het extra gewicht zorgt ervoor dat ze minder goed kunnen bewegen en spelen: zaken die bijdragen tot een gelukkig dier.
Herkennen van overgewicht
Het is voor eigenaars niet altijd makkelijk om overgewicht bij hun dier te herkennen want het ontstaat meestal geleidelijk. Als eigenaar ziet u uw dier ook dagelijks, waardoor toename in gewicht minder opvalt. Men moet de ribben bij honden en katten makkelijk kunnen voelen én ze moeten een duidelijke taille hebben (zandlopervorm). Uw dierenarts kan het best uitmaken of uw dier al dan niet overgewicht heeft.
Er zijn vaak ook gedragsveranderingen aanwezig: een slecht humeur, luiheid, veel slapen, moeilijker lopen, een verminderde uithouding, veel hijgen, hittegevoeligheid in de zomer.
Hoe overgewicht aanpakken?
Hier dient men zich op 2 pijlers te richten: voeding én beweging! Belangrijk is hier dat iedereen die het dier verzorgt, consequent en gemotiveerd de behandeling volhoudt!
- De juiste voeding
Een specifieke dieetvoeding is noodzakelijk. Deze heeft een verlaagd vet- en energiegehalte én een hoog vezel- en eiwitgehalte. Met deze voeding zal uw dier afvallen zonder tekorten aan essentiële voedingsstoffen én zonder verlies van spiermassa. Door het hoog gehalte aan vezels zal er ook geen hongergevoel aanwezig zijn en zal het dier niet beginnen bedelen. Héél belangrijk is dat de dagelijkse portie voeding strikt wordt afgewogen!! Bij het berekenen van de dagelijkse voederbehoefte moet worden uitgegaan van het ideale gewicht voor het dier, en NIET van het huidig gewicht! U kan steeds bij ons terecht om deze hoeveelheid te laten bepalen. Stop zeker ook met het geven van tafelresten en allerlei snoep!!!! Als beloning kan u een aantal brokjes van de dagportie dieetvoeding geven. Speciale dieetkoekjes zijn ook verkrijgbaar bij ons op de praktijk.
- Beweging
Maak dagelijks een goede wandeling met uw hond en laat hem, indien mogelijk, regelmatig in de tuin rondlopen. Katten in beweging krijgen is moeilijker, zeker bij binnenhuiskatten. Verschillende kattenspeeltjes zijn op de markt, zoals bv., voederballen, laserlichtjes, bewegende muisjes die uw kat stimuleren om meer te bewegen (deze zijn bij ons te verkrijgen aan de balie).
- Opvolging
Heel belangrijk is om uw dier regelmatig te wegen. Dit zou minstens 1x/maand moeten gebeuren. U kan hiervoor steeds gratis bij ons op de praktijk terecht (na het maken van een afspraak wegens Corona). Zo kunnen wij het gewicht bijhouden en eventueel de voeding aanpassen indien nodig. Bij de hond streven we naar een gewichtsverlies van 1-3% per week, bij de kat 0,5-2% per week. Indien het streefgewicht bereikt is, blijft het belangrijk de voeding af te wegen en het gewicht van uw dier goed te blijven opvolgen.