Nieuwe ramen en deuren laten plaatsen is vaak een goede zet naar energiebezuiniging toe. Er zijn ook wel wat premies en subsidies die dit aanmoedigen. Maar kiezen blijkt lang niet voor iedereen een gemakkelijke klus. Sommige klanten weten al welk materiaal ze willen, maar willen nog wat inspiratie opdoen wat de stijl betreft. Andere hebben een duidelijke stijl voor ogen, maar geraken er niet uit welk materiaal ze moeten kiezen.
Om daarbij te helpen, schetsen we voor u graag de voor- en nadelen van aluminium ramen en deuren, een keuze die vaak wordt gemaakt.
Voordelen van aluminium ramen en deuren
Aluminium biedt de meeste mogelijkheden wat kleuren betreft en is erg kleurvast in vergelijking met andere materialen, zoals PVC. Daardoor is er vaak lang garantie op de kleur, soms tot wel 15 jaar! Het krijgt namelijk een poedercoating in de kleur van uw keuze. Deze coating beschermt tegelijkertijd het raam- of deurprofiel tegen corrosie.
Nog een voordeel van aluminium ramen en deuren is dus dat ze erg krasbestendig zijn. Aluminium is goed bestand tegen water, stof en vuil. Ramen en deuren uit dit materiaal zijn erg onderhoudsvriendelijk. Water en zeep is genoeg om ze weer te doen stralen.
Aluminium ramen en deuren hebben ook altijd een elegante uitstraling, in tegenstelling tot bv. het meer robuuste uiterlijk van PVC. Nochtans heeft vooral aluminium de reputatie om erg stevig en sterk te zijn. Dit sterke materiaal gaat gemakkelijk 2 generaties mee zonder te scheuren, te barsten of krom te trekken. Indien gewenst kunt u het zelfs ook een staalachtige look geven.
Qua afwerkingsmogelijkheden is aluminium een koploper. Dit materiaal leent zich uitstekend tot het realiseren van buitengewone of architecturaal uitdagende constructies met bv. gordijngevels, grotere raamoppervlakten of net slankere raamprofielen in een modern gebouw. Daarnaast zijn alu ramen en deuren ook goed bestand tegen pogingen tot inbraak.
Nadelen van aluminium ramen en deuren
Hoewel aluminium best vaak wordt gekozen in diverse interieurs, leent het zich iets minder tot renovatieprojecten die een authentieke houtlook proberen nastreven. Het vleugelprofiel ligt minder diep dan bij houten ramen en geeft vanzelf een iets strakkere en vlakke look, die niet altijd past in een traditionele hoevestijl of retrowoning. Natuurlijk kan men over smaken niet twisten en kan dit accent net een bijzonder contrast opleveren.
In tegenstelling tot PVC-profielen, kunnen alu ramen en deuren niet van een metalen kern worden voorzien, waardoor PVC met een dergelijke kern dus ietsje beter zal scoren op inbraakveiligheid. Ook op vlak van brandweerbaarheid zijn er betere alternatieven.
Nog een van de nadelen van aluminium ramen en deuren is dat ze akoestisch en thermisch minder isolerend zijn dan kunststoffen. Installatie van alu ramen en deuren met een 3-kamerprofiel met thermische onderbreking, zal de isolatiewaarde wel wat verhogen.
Een laatste nadeel van aluminium ramen en deuren is het kostenplaatje. Afhankelijk van de afwerking en kleur zijn ze doorgaans duurder dan kunststof ramen.