Wist u dat het mogelijk is om de bloeddruk bij uw dier te meten? Vanaf de seniorleeftijd (vanaf 7 jaar), wordt deze gecontroleerd bij uw dier tijdens vaccinatie of tijdens een senioronderzoek.
We meten de druk in de bloedvaten. Deze druk is er om het bloed in het lichaam rond te pompen, zodat alle organen en spieren voldoende zuurstofrijk bloed aangevoerd krijgen.
Een bloeddruk bestaat uit twee cijfers, bijvoorbeeld 120/80 mm Hg, het eerste getal is de bovendruk of systole en het tweede getal is de onderdruk of diastole. De bovendruk is de druk in de bloedvaten als het hart samentrekt = hartslag. De onderdruk is het tegenovergestelde, dit is de druk in de bloedvaten als het hart ontspant = tussen twee hartslagen
Het meten van de bloeddruk gebeurt net zoals bij ons met een bloeddrukmeter. Aangezien uw dier last kan hebben van stress, beweegt of een vreemd gevoel ervaart (cuff die opblaast), worden er verscheidene metingen uitgevoerd om een correct resultaat te kunnen weergeven. Hiervan maken we het gemiddelde. Dit gemiddelde komt op uw gepersonaliseerde bloeddrukkaartje, zodat u zelf ook de bloeddruk van uw dier kan opvolgen.
Er wordt rond de voorpoot of de staart een opblaasbaar bandje (“cuff”) geplaatst. De cuff zal zich eerst opblazen en daarna loopt hij terug leeg. Van zodra de cuff terug leeg is, is de meting klaar. Het meten van de bloeddruk is vólledig pijnloos!
Een normale bloeddruk bij onze huisdieren, is net zoals bij ons mensen een 130/70 mm Hg. Een veel voorkomende aandoening is hypertensie, dit is een té hoge bloeddruk. De bovendruk ligt dan boven de 160. Heeft uw dier een té hoge bloeddruk, dan dient de oorzaak achterhaald te worden en indien nodig wordt er gepaste medicatie opgestart. Hypertensie kan namelijk ernstige schade aanbrengen aan de ogen (blindheid), hersenen (hersenbloeding), nieren (nierfalen) en het hart (hartvergroting).
“Je hoeft niet ziek te zijn, om beter te worden …”