De verzorging van huisdieren

De verzorging van huisdieren

Onze huisdieren hebben behoefte aan de nodige aandacht én zorg om zo gelukkig en fit te blijven. Een gezond dier is actief, heeft heldere ogen, schone oren, een mooi gebit, een glanzende vacht en een goed gewicht. In deze nieuwsbrief gaan we wat dieper in op de algemene verzorging van onze huisdieren.

Verzorging

Een goede verzorging van de huid en vacht van uw dier is heel belangrijk. Volgende zaken zijn hierbij van belang:

  • Zorg voor een goede voeding met essentiële vetzuren en voldoende hoogwaardige eiwitten. Dit zal bijdragen aan een mooie en glanzende vacht.
  • Een belangrijk onderdeel van de vachtverzorging is het borstelen. Bij langharige rassen gebeurt dit best 2x/week, bij dieren met een dikke ondervacht of veel haarverlies minstens 1x/week. Zelfs bij kortharige rassen is regelmatig borstelen aangewezen omdat zo de losse haren verwijderd worden. Gebruik het juiste materiaal: een geschikte borstel vergemakkelijkt de klus. Vraag hierover gerust advies aan onze balie.

Een furminator. Deze borstel verwijdert losse haren en vermindert zo haaruitval met wel 90 %. Ideaal voor deshedding of verwijderen van de ondervacht van uw dier. Zo komen minder haren in huis terecht. Deze borstel is verkrijgbaar op de praktijk.

  • Wassen gebeurt best niet te vaak omdat dit kan leiden tot een droge en geïrriteerde huid. 1x/maand is in principe voldoende, tenzij uw dier echt vuil is (bv., modder, uitwerpselen). Gebruik GEEN shampoo voor mensen/baby’s maar wel een speciale hondenshampoo. Het water dient ongeveer gelijk te zijn aan de lichaamstemperatuur van de hond, zo’n 38°C. Let erop dat er geen water in de oren terechtkomt en pas ook op rond de ogen en mond.
  • Afhankelijk van het ras is een bezoek aan de hondentrimmer op tijd en stond eveneens een must.

Tandverzorging

Dit is heel belangrijk en kan heel wat ongemak en pijn voorkomen. Het is essentieel voor de algehele gezondheid van uw dier. Regelmatig poetsen is het meest efficiënt om het gebit van uw huisdier in topconditie te houden. Begin hier reeds op jonge leeftijd mee zodat dit een routine wordt voor uw dier.

Gebruik een tandpasta voor dieren en geen humane tandpasta!! Deze is giftig door de fluor die het bevat. Speciale tandpasta voor dieren is veilig en heeft een goede smaak. Als tandenborstel kan u naar eigen voorkeur een gewone borstel gebruiken of een vingertandenborstel.

Trek de lip omhoog/omlaag en masseer zachtjes over de tanden in cirkelvormige bewegingen. Zorg dat u zeker de overgang tand-tandvlees goed poetst en vergeet zeker de kiezen achteraan in de mond niet. In het begin kan het tanden poetsen lastig zijn, maar wees geduldig en dit wordt een routineklus!

Poets het gebit van uw dier minimum 1x/week, maar best dagelijks. Indien het poetsen echt niet lukt, zijn er heel wat alternatieven beschikbaar. Vraag hierover advies bij ons op de praktijk.

Oren reinigen

Controleer de oren van uw dier op regelmatige basis. Zeker honden met afhangende en sterk behaarde oren zijn gevoeliger voor oorproblemen omdat een optimale ventilatie van de gehoorgang wordt verhinderd. Ook veel zwemmen is een risicofactor door water dat in de oren terechtkomt. De gehoorgang van de hond heeft een L-vorm en bestaat dus uit een verticaal, toegankelijk deel én een horizontaal gedeelte met op het einde het trommelvlies. Het is dus onmogelijk om het trommelvlies te raken!

 

Reinigen van de oren helpt om oorontstekingen te voorkomen. Gebruik hiervoor geen water! Raadpleeg uw dierenarts voor de juiste producten en gebruik een oorreiniger voor honden/katten.

Hoe reinigen?

  • Trek het oor naar achter.
  • Hou het uiteinde van het flesje oorreiniger bij de ingang van de gehoorgang. Knijp in het flesje en druppel het product in de gehoorgang.
  • Masseer de buitenkant van het oor zodat vuil en oorsmeer losgeweekt worden.
  • Verwijder vuil dat naar boven komt met een doekje/gaasje/wattenbol. Laat uw hond vervolgens goed schudden om resterend vuil te verwijderen.
  • Droog het oor en maak het proper met een doekje.

Deze oorreiniging dient niet dagelijks te gebeuren. Afhankelijk van de gevoeligheid is 1 tot 3x per week aangeraden.

Indien u merkt dat uw hond pijn ondervindt tijdens het reinigen óf overvloedig veel zwart oorsmeer aanwezig is óf de oren rood zijn en slecht ruiken, dan raadpleegt u best een dierenarts. Vaak schudt het dier dan veel met zijn kop of krabt hij overmatig aan de oren.

Oogverzorging

Het oog is een kwetsbaar orgaan: denk maar aan stof, pollen, vliegjes,… die in de ogen kunnen terechtkomen. Daarom is het goed verzorgen van de ogen van groot belang. Door de ogen regelmatig te reinigen wordt voorkomen dat vuil tot in het oog doordringt en zo ontstekingen veroorzaakt. Belangrijk is om de juiste producten te gebruiken zoals bv., oogreinigers, ooglotions, reinigingsdoekjes,… Vraag hierover gerust advies aan uw dierenarts. Het reinigen gebeurt best minstens 2x/week. Belangrijk is om steeds van binnen naar buiten te reinigen zodat geen vuil onder het 3e ooglid (in de middelste ooghoek) terechtkomt. Indien uw hond veel haren rondom de ogen heeft, laat u deze best wegtrimmen om irritaties te voorkomen. Sommige honden hebben last van traanstrepen, zichtbaar als bruine lijntjes in de ooghoeken. Ook hiervoor bestaan speciale reinigingsproducten die de verkleuring van de haren verwijderen. Deze zijn beschikbaar op de praktijk.

Belangrijk bij alle bovenstaande handelingen is om uw dier rustig te laten wennen hieraan en best zo vroeg mogelijk uw dier hier gewoon aan te maken. Een welverdiende beloning achteraf helpt zeker om het voor uw dier aangenamer te maken!

Dit nieuwsbericht werd gepubliceerd door Dierenartsenpraktijk Van Snoet tot Staart.