Wat is pijn? Volgens de definitie is pijn een onplezierig gevoel én emotionele ervaring geassocieerd met weefselschade. Dieren kunnen verbaal niet uitdrukken dat ze pijn ervaren. Daarom is het als baasje van belang om op andere, vaak subtiele, signalen te letten. Pijn kan acuut (plots: bv., wonde, operatie) of chronisch (langdurig: bv., artrose, tandvleesproblemen) zijn. De signalen zijn doorgaans duidelijker bij acute pijn. Bij chronische pijn zijn de signalen meer verdoken (gemaskeerd). Pijn kan zich uiten in lichamelijke veranderingen, maar ook in wijzigingen in houding, gedrag en gezichtsuitdrukking.
Signalen die op pijn kunnen wijzen * Lichamelijke veranderingen- Gewicht en eetlust: Vaak daalt de eetlust en soms stopt de kat zelfs volledig met eten. Als uw kat langere tijd slecht eet of langer dan 24u niets eet, dan laat u haar best nakijken door een dierenarts. Ook het gewicht dient te worden opgevolgd. Een plots óf langdurig gewichtsverlies kan wijzen op problemen. Maar ook een gewichtstoename kan een teken zijn van bv., verminderde activiteit.
- Onverzorgde vacht: Een kat met pijn gaat zich minder wassen omdat uitstrekken pijn doet en krijgt zo een onverzorgd uiterlijk.
- Moeite met springen of stijvere gang: Katten met gewrichtspijn worden minder beweeglijk en vertonen veranderingen bij het bewegen.
* Gedragsveranderingen Katten zijn routinedieren en wijken hier niet snel vanaf. Bij veranderingen is het dan ook van belang op zoek te gaan naar de oorzaak.- Slaapritme: Vaak zien we dat katten met pijn minder actief zijn en meer slapen.
- Verminderde sociale interactie: Kan zowel met mensen als met soortgenoten. Ze gaan zich vaker terugtrekken en willen niet meer aangeraakt worden. Ze komen minder knuffelen of spelen niet meer met huisgenoten.
- Geen interesse in de omgeving: bv., in vliegen, vogels,…
- Wijzigingen in karakter: De kat wordt plots agressiever, onrustiger, lusteloos,…
- Plasgedrag: Ze kunnen in huis hun behoefte doen bv., door ongemak bij het betreden van de kattenbak.
* Houding Een kat met pijn zal andere houdingen aannemen om de pijn te verlichten. De meest voorkomende houdingen die kunnen wijzen op pijn zijn: - Gehurkt zitten met de pootjes gedeeltelijk onder het lichaam. De ellebogen worden tegen de buik aan gedrukt. Dit geeft algemeen een gespannen uitzicht.
- De kop hangt lager dan de schouders.
- De rug wordt gebogen gehouden, zowel bij het liggen als bij bewegen.
|