Kwaliteitsvolle diervoeding, hoe belangrijk is het?

Kwaliteitsvolle diervoeding, hoe belangrijk is het?

Kwaliteitsvolle diervoeding, hoe belangrijk is het?

Goede en kwaliteitsvolle diervoeding is van cruciaal belang. Vandaag gaan we eens aantonen wat goede voeding allemaal doet voor uw viervoeter.

Belang van diervoeding

  • Gezondheid en welzijn

Elk dier heeft zijn specifieke voedingsbehoeften afhankelijk van leeftijd, soort, gewicht, activiteitenniveau en gezondheidstoestand. In goede en kwaliteitsvolle voeding zitten vitamines, koolhydraten en mineralen. Deze zijn nodig voor groei, energie, immuunfunctie en de algehele gezondheid. Ook zal een uitgebalanceerd dieet helpen bij het voorkomen van ziekten. Dan spreken we over ziekten zoals obesitas, diabetes, nierziekten en hartproblemen. Onder-of overvoeding kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  • Levenskwaliteit

Slechte voeding gaat geen energie geven, integendeel! Goede voeding zal zorgen voor voldoende energie. Dit resulteert in een actief en gelukkig leven van uw huisdier(en). Ook zal het zorgen voor een goede spijsvertering en stoelgang, wat bijdraagt aan het welzijn van het dier.

  • Groei en ontwikkeling

Jonge dieren hebben echt nood aan een goede voeding  voor een gezonde groei en ontwikkeling. Dan hebben we het vooral over de ontwikkeling van botten, spieren en hersenen. Oudere dieren daarentegen kunnen geholpen worden om hun leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen te beheersen door aangepaste voeding. Dit zal dus ook hun levenskwaliteit verbeteren en hun levensduur verlengen.

  • Productie (vooral bij kippen)

Dieren die voor de voedselproductie worden gehouden, denk dan aan kippen die eieren leggen (ook al worden die eieren niet in de handel gezet), hebben ook nood aan goede voeding. Deze voeding is essentieel voor de kwaliteit en voor de optimale productie (van de eieren).

Kenmerken van kwaliteitsvolle en goede voeding

  • Complete en gebalanceerde voeding

De voeding moet alle essentiële voedingsstoffen in de juiste verhoudingen bevatten. Ook moet de voeding aangepast zijn aan de specifieke behoeften van het dier. Dit is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, ras en gezondheidstoestand.

  • Kwaliteit van ingrediënten

Dit is natuurlijk ook een heel belangrijk kenmerk. In de gezonde diervoeding worden er hoogwaardige, natuurlijke en verse ingrediënten gebruikt. De hoogwaardige ingrediënten gaan zorgen voor een makkelijkere vertering zonder schadelijke toevoegingen of vulstoffen. De natuurlijke en verse ingrediënten krijgen voorkeur doordat deze niet bewerkt zijn.

  • Veiligheid en voedselveiligheid

Betrouwbare productieprocessen voldoen aan strenge veiligheids-en kwaliteitsnormen om verontreinigingen te voorkomen. Dit is al een belangrijk begin, maar u mag de goede bewaringsmethoden ook niet vergeten. Zo kunnen we de versheid en voedingswaarde van de voeding behouden.

  • Specifieke formuleringen

Dit is vooral voor dieren met specifieke gezondheidsproblemen, zoals voedselallergieën of nierziekten. Hiervoor zijn dus speciale dieetvoedingen beschikbaar. Ook bestaat er leeftijdsgebonden voeding, zoals puppyvoeding, volwassenvoer en seniorvoer.

  • Consultaties en advies

Regelmatig overleg met de dierenarts over specifieke voeding als er sprake is van gezondheidsproblemen, is belangrijk. Zo kunnen we de meest geschikte voeding uitzoeken voor uw viervoeter!

Dit nieuwsbericht werd gepubliceerd door Dierenartsenpraktijk Van Snoet tot Staart.