Advocaten: wanneer kan je er beroep op doen?

Advocaten: wanneer kan je er beroep op doen?

Veel mensen kennen advocaten vooral van op televisie en in de krant. Hun beroep wordt vaak in verband gebracht met minder leuke gebeurtenissen, zoals vechtscheidingen, diefstal, moord of andere misdaden. Maar een advocaat doet veel meer dan alleen mensen verdedigen in geschillen. Ze leveren ook juridisch advies. En dat kan ook voor jou interessant zijn.

Werkvloer

Een eerste plaats waar advocaten nuttig advies kunnen geven, is de werkvloer. Ze hebben vooral een belangrijke rol bij het onderhandelen van contracten en zakelijke transacties. Bij het opstellen, onderhandelen of interpreteren van die overeenkomsten is het daarom nuttig om juridisch advies in te winnen. Een advocaat controleert of jouw belangen al dan niet beschermd zijn. Maar ook bij geschillen op de werkvloer, zoals ontslag, discriminatie of arbeidsongeschiktheid, kan een advocaat in arbeidsrecht je adviseren over je rechten en plichten, en je zelfs begeleiden om de juiste stappen te nemen.

Mensenrechten

Worden jouw mensenrechten geschonden? Of ken je iemand waarvan dat gebeurt? Dat kan bijvoorbeeld gaan om huiselijk geweld, geweld tegen vrouwen of het beperken van vrije meningsuiting. Ook in dat geval kan je beroep doen op een advocaat om je bij te staan in je rechten.

Immigratiekwestie

Mensenrechten hebben ook een belangrijke impact op de migratiecrisis. Aangezien vreemdelingenrecht een erg specifieke materie is, doe je in dat geval best een beroep op gespecialiseerde advocaten. Bij immigratieprocedures, zoals het aanvragen van een visum, een verblijfsvergunning of zelfs het staatsburgerschap, is het daarom essentieel om de hulp van een advocaat vreemdelingenrecht in te schakelen. Zij leggen je de addertjes van het juridische proces uit én zorgen ervoor dat je zo vlot mogelijk door de procedure geraakt.

Omgeving

De wetten rond omgevingsrecht veranderen om de haverklap. Om advies in te winnen over dossiers rond omgevingsvergunningen, milieu- of verkavelingshandelingen, het indienen van een bezwaar of beroep tegen ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's), het indienen van een milieustakingsvordering tegen een hinderlijke inrichting, het verzet tegen de komst van een windmolenproject, het aanpassen van de rooilijn in je straat of het begeleiden van processen van bodemsanering of afvalstoffen, zoals asbest, kan je best beroep doen op een advocaat omgevingsrecht.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden om aan te tonen hoe belangrijk juridisch advies van een advocaat kan zijn. Ook al verlenen andere instanties zoals de gemeente of het OCMW ook juridisch advies en meestal zelfs gratis, bij een advocaat ben je zeker dat het 100% betrouwbaar is.