De Wmo voor woningaanpassingen

De Wmo voor woningaanpassingen

Afwassen, douchen, traplopen, ga zo maar door. Voor veel personen zijn deze dagelijkse handelingen zeer gemakkelijk uit te voeren en zal het hen nauwelijks energie kosten. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Indien een persoon een handicap heeft of op leeftijd is, kunnen deze dagelijkse handelingen enorm intensief zijn. In sommige gevallen kan het bewandelen van de trap dermate veel energie kosten, dat het persoon in kwestie enkele uren moet bijkomen voordat diegene opnieuw energie heeft om een andere taak uit te voeren.

Om deze dagelijkse handelingen gemakkelijker te maken, is de markt de afgelopen jaren verrijkt met hulpmiddelen. Beugels voor aan de muur in de badkamer, een stoeltje voor in de douche en een traplift om moeiteloos de volgende verdieping in huis te bereiken. Als gebruiker is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor deze woningaanpassingen. In dit artikel geven wij jou meer informatie over deze vergoeding en de mogelijkheden. Lees snel verder.

De Wmo

Indien jij een woningaanpassing overweegt, is het verstandig om goed na te gaan of de aanpassing vergoed kan worden. In veel situaties is dit namelijk wel het geval. Of jij nu het toilet wilt verhogen of een traplift wilt plaatsen, in beide gevallen is het mogelijk een vergoeding te ontvangen voor de trapliften prijs of andere woningaanpassing. Naast de woningaanpassingen is de vergoeding onder andere ook bedoeld voor nodige hulp om de woning schoon en leefbaar te houden, vervoer in de regio regelen of organiseren van dagbestedingen.

Personen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen om specifieke handelingen uit te voeren, komen in aanmerking voor de Wmo, oftewel de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Voor wie geldt de vergoeding?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning is bedoeld voor de personen die niet (langer) in staat zijn om zelfstandig te functioneren. Deze personen hebben niet de kracht of bewegingsmogelijkheid om dagelijkse handelingen uit te voeren zonder hulpmiddelen. In deze gevallen verplicht de Wmo de betreffende gemeente om in te grijpen en de nodige ondersteuning aan te bieden aan het persoon in kwestie. Op deze manier kan het persoon alsnog in de woning blijven wonen.

Wie betaalt de Wmo?

De gemeente wordt verantwoordelijk gesteld voor de betaling van de Wmo. De rijksoverheid heeft de landelijke regels vastgelegd in een wet, zodat alle mogelijkheden duidelijk en gelijk zijn voor iedere gemeente. Om de Wmo succesvol uit te kunnen voeren, ontvangt de gemeente geld van de overheid. De gemeente mag overigens zelf bepalen hoe de Wmo exact uitgevoerd wordt, zolang de gemeente zich aan de geldende regels houdt. Hierdoor is het mogelijk dat gemeenten verschillen in de uitvoering van de Wmo.

Wat betaal jij?

Indien jij gebruik wilt maken van de Wmo is het helaas verplicht om de hulp te financieren. In 2017 werd in het regeerakkoord van het kabinet Rutte lll besloten dat er een abonnementstarief zal gelden voor de ontvangers van de Wmo-hulp. In 2019 is dit plan daadwerkelijk gerealiseerd en kwam er een abonnementstarief voor de hulp.

Gemeenten mogen per vier weken een tarief van maximaal €17,50 vragen voor de hulp in de vorm van maatwerkvoorzieningen, met uitzondering van beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Het tarief van €17,50 is overigens het maximale tarief. Het is dus niet mogelijk dat een gemeente een hoger tarief vraagt dan dit bedrag. De gemeenten hebben overigens wel de mogelijkheid om dit tarief te verlagen of nultarieven te hanteren. Ook hierbij is het mogelijk dat de werkwijzen per gemeente verschillen.

Hoe vraag ik Wmo aan?

Indien jij geïnteresseerd bent in de aangeboden hulp zul jij jou hoogstwaarschijnlijk afvragen hoe jij de Wmo kunt aanvragen. Hiervoor zul jij je moeten melden bij jouw eigen gemeente. Het Wmo-loket is hiervoor de meest geschikte plek. Vervolgens heeft de gemeente zes weken de tijd om een onderzoek uit te voeren naar de persoonlijke situatie van jou. Er wordt gekeken wat jij allemaal zelf nog kan en of er eventueel personen in de omgeving in staat zijn u te helpen. Gedurende het onderzoek is het ook mogelijk om bijgestaan te worden door een onafhankelijke cliëntondersteuner. Deze hulp is gratis aan te vragen bij de gemeente. Uit het onderzoek zal uiteindelijk blijken of jij inderdaad in aanmerking komt voor de Wmo.

Let op: in spoedgevallen zal er geen tijd zijn voor het onderzoek en zal de gemeente binnen 24 tot 48 uur hulp moeten bieden.