Energieopslagsystemen: innovatieve oplossingen voor duurzame bouwprojecten

Energieopslagsystemen: innovatieve oplossingen voor duurzame bouwprojecten

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, wordt er steeds meer geïnvesteerd in innovatieve technologieën om energieverbruik efficiënter en milieuvriendelijker te maken.

Energieopslagsystemen spelen een cruciale rol tijdens groene bouwprojecten. Door energie efficiënt op te slaan en beschikbaar te stellen wanneer nodig, dragen ze bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en energiekosten. We vertellen je er hieronder meer over.

Wat zijn energieopslagsystemen?

Een energieopslagsysteem, soms ingekort tot een simpel EOS, is een technologie die energie kan opslaan, maar ook kan vrijgeven wanneer dat nodig is.

Het kan daarbij gaan om elektriciteit, maar ook om thermische en zelfs chemische energie.

Welke energieopslagsystemen zijn er?

We onderscheiden drie verschillende soorten energieopslagsystemen die veel voorkomen tijdens onder meer duurzame bouwprojecten. Dit zijn ze:

  • Lithium-ionbatterijen
  • Warmteopslagsystemen
  • Waterstofopslagsystemen

Lithium-ionbatterijen

De meest gebruikte en voor de hand liggende batterijtechnologie voor het opslaan van elektriciteit. Ze worden gebruikt in woningen, maar ook grotere bedrijfspanden.

Hoewel deze toepassing behoorlijk geavanceerd is, is de batterij zelf opvallend compact en licht. Perfect voor situaties waarbij sprake is van een hoog energieverbruik!

Warmteopslagsystemen

De naam zegt het al: deze opslagsystemen zijn specifiek bedoeld voor het opslaan van overtollige warmte. Die wordt dan weer vrijgegeven wanneer dat nodig is, zoals bij de vraag naar warm water.

Voorbeeld: een warmtebuffer voor de opslag van de overtollige warmte van zonneboilers.


Waterstofopslagsystemen

Dit systeem slaat waterstof op, maar zet dit ook om in elektriciteit. Dat kan handig zijn als brandstof bij bijvoorbeeld verwarmingssystemen.

Wat zijn de voordelen van deze systemen?

Het gebruik van energieopslagsystemen tijdens duurzame bouwprojecten heeft drie grote voordelen:

  • Stabiele energievoorziening
  • Kostenbesparing
  • Vermindering van de CO2-uitstoot


Stabiele energievoorziening

Het grootste voordeel van bijvoorbeeld een lithium-ionbatterij? Het zorgen voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening. Een voorziening die niet of nauwelijks afhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Door energie tijdelijk op te slaan, kunnen energiepieken en -dalen worden opgevangen. Dat garandeert een stabiele energievoorziening. Niet bepaald onwenselijk tijdens een bouwproject, waarbij nogal eens gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals zonne- en windenergie.

Energieopslagsystemen komen derhalve veel voor in zelfvoorzienende gebouwen. Ze worden hier bijvoorbeeld toegepast om lokaal opgewekte zonne-energie op te slaan. Deze energie kan dan worden gebruikt in periodes waarin er minder opwekking plaatsvindt.

Kostenbesparing

Door energie op te slaan op momenten van overproductie, en deze te gebruiken tijdens daluren, kunnen er kosten worden bespaard. Je bespaart dan bovendien op de kosten van elektriciteit van het net. Niet langer maak je gebruik van hogere tarieven, bijvoorbeeld tijdens piekuren. In plaats daarvan gebruik je jouw eigen opgewekte en opgeslagen energie. Dit kan je energierekening aanzienlijk verlagen.

Vermindering van de CO2-uitstoot

Een goed energieopslagsysteem zorgt ervoor dat overtollige, hernieuwbare energie niet verloren gaat. Dat vermindert de CO2-uitstoot en maakt ons minder afhankelijk van fossiele energiebronnen.

Energieopslagsystemen zijn een onmisbare schakel in onder meer de verduurzaming van bouwprojecten. Ze zorgen voor meer stabiliteit tijdens het gebruik van hernieuwbare energie, verlagen de energiekosten en dragen bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Ze komen steeds vaker voor – en het ligt binnen de lijn der verwachting dat deze stijging in de toekomst niet afremt.