Genk de ‘place to be’ voor een prothese

Genk de ‘place to be’ voor een prothese

Een arm of been verliezen door bijvoorbeeld een ongeluk, diabetes of een andere medische aandoening is erg ingrijpend voor je leven. De weg naar herstel door revalidatie is vaak net zo uitdagend. Bij moderne prothesecentra zoals het Amputee Care Center Genk (ACC) krijg je als ‘amputee’ de kans om de kwaliteit van leven aanzienlijk te verhogen. De meeste mensen die een amputatie krijgen laten zich voor de amputatie operatie al helemaal informeren. Zo weet je waar je aan toe bent. Dat helpt je genezingsproces te versnellen. Het ACC in Genk is een van de meest vooruitstrevende centra voor prothesen in Europa. Het prothesecentrum staat vooral bekend om de innovatie technologieën en persoonlijke totaalzorg op maat.

Prothesezorg begint al voor de operatie

Na een arm- of beenamputatie in het ziekenhuis wordt vaak een eerste prothese verzorgd door de prothesist die via de revalidatieafdeling is toegewezen. Echter, als patiënt heb je altijd het recht om zelf je prothesemaker te kiezen. Veel mensen kiezen daarom al voor de amputatie operatie voor een zelfgekozen prothesist. De band die je creëert helpt om beter door de moeilijke eerste fase te komen. Bij het Amputee Care Center in Genk worden mensen die een amputatie moeten ondergaan al voor de operatie gescreend en geïnformeerd. De prothesebehandeling wordt zodoende al opgestart voordat je vingers, hand, arm of been geamputeerd worden.

De eerste weken na je amputatie

Meteen nadat je een amputatie hebt ondergaan, komt de prothesist van het Amputee Care Center al snel bij je op bezoek in het ziekenhuis. Het protheseteam werkt nauw samen met de verpleging om de zorg voor je stomp te optimaliseren. Ze helpen bij het controleren van de wondgenezing, geven advies over de juiste compressietherapie om de zwelling te verminderen en bieden emotionele ondersteuning voor de amputee en familie. Ze zorgen er ook voor dat de stomp goed gevormd wordt voor een eerste prothese en bieden ondersteuning bij pijnmanagement en mobiliteit.

Je eerste arm of beenprothese krijgen

Wanneer je na amputatie een armprothese of beenprothese nodig hebt, dan wil je natuurlijk een prothese die zo goed mogelijk bij jou past. Dit is mogelijk bij een prothesecentrum dat toegang heeft tot geavanceerde prothesetechnologie, zoals een digitaal protheselab met 3D-printing. Dit maakt maatwerkoplossingen mogelijk die perfect aansluiten bij jou.

Het is het best voor je hersenen dat het verloren lidmaat snel vervangen wordt en je vlug je dagelijkse taken weer kunt oppakken. Een immediate fitting prothese wordt daarom al kort na de operatie voor je gemaakt. Het is een tijdelijke prothese die direct na de amputatie of kort daarna door je prothesist wordt gemaakt. Het doel van deze prothese is om de amputee snel mobiliteit te geven, wat helpt bij een snellere revalidatie en het wennen aan een prothese als onderdeel van jezelf. Het dragen van een eerste immediate fitting prothese vermindert zwelling, voorkomt contracturen (verkorting van spieren) en helpt de amputee om sneller te wennen aan het gebruik van een armprothese of beenprothese.

Een persoonlijk behandelplan op maat

Iedere amputee is uniek. De behoeften van een prothesedrager die erg actief is met sporten verschillen bijvoorbeeld sterk van iemand die vooral een rustig leven leidt. Er wordt bij het Amputee Care Center in Genk altijd een totaalzorgpakket op maat samengesteld, inclusief een definitieve prothese die helemaal op maat wordt gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met je medische situatie, levensstijl, esthetische voorkeuren en je persoonlijke doelen.

Bij het Amputee Care Center in Genk wordt gewerkt met een multidisciplinair team van deskundigen. Dit team kan bestaan uit onder andere gespecialiseerde prothesisten, fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten en sportcoaches. Hierdoor krijg je niet alleen de juiste prothese op maat, maar ook de juiste begeleiding en emotionele ondersteuning tijdens je herstelproces.

Een nieuwe arm- of beenprothese? Tweede opinie vragen

Een tweede opinie bij de keuze van een arm- of beenprothese biedt inzicht in alternatieve technologieën, betere maatwerkopties en mogelijke kostenvoordelen. Voor je een nieuwe prothese laat aanmeten is het verstandig dat je je goed informeert over de mogelijkheden. De meeste amputees gaan voor een tweede opinie consult naar een gespecialiseerd prothesecentrum zoals het ACC, omdat ze meer persoonlijke aandacht willen of meer mogelijkheden willen ontdekken om tot de beste protheseoplossing te komen.

Moderne faciliteiten in Genk

Het Amputee Care Center (ACC) in Genk beschikt over moderne faciliteiten die speciaal zijn ontworpen om mensen met een amputatie te ondersteunen. Ze zijn uitgerust met de nieuwste technologieën, zodat kinderen en volwassen prothesedragers de best mogelijke zorg kunnen krijgen. Een loopschool met digitale ganganalyse, uitgerust met sensoren en camera’s, helpt de ACC prothesist om je looptechniek te optimaliseren. Met meer dan 60 jaar ervaring heeft dit familiebedrijf bovendien genoeg verstand van zaken om precies te weten wat wel of niet bij jou past. Daarom komen er ook heel veel internationale prothesedragers en para-atleten over de vloer. Het prothesecentrum in Genk is een goede keuze als je op zoek bent naar een tweede opinie over je armprothese of beenprothese.

Vergoedingen in België

Een belangrijke overweging wanneer je een prothese nodig hebt zijn natuurlijk de kosten. Gelukkig is België een land waar het gezondheidssysteem en de mutualiteit veel kosten dekt. Dit geldt ook voor armprothesen en beenprothesen. Een basisprothese wordt vaak volledig vergoed of terugbetaald door de mutualiteit. Wil je een meer geavanceerde prothese of bijvoorbeeld een sportprothese, dan moet je vaak een gedeelte of alles zelf betalen. Vraag aan je prothesecentrum om advies voor terugbetaling en of ze je kunnen helpen met de aanvraag ervoor bij je mutualiteit of zorgverzekeraar.

Goed om te weten is dat jaarlijks onderhoud van je prothese bij het ACC in Genk meestal volledig gratis is. Dit is zelfs vaak het geval wanneer je de prothese niet bij het ACC hebt laten maken. Informeer over de mogelijkheden tijdens een kennismakingsgesprek.

Kortom: moderne prothesetechnologie is voor vrijwel iedereen die dit nodig heeft toegankelijk in België. Genk is vervolgens de plek waar je moet zijn!