Hoe start je met het beschermen van je intellectuele eigendom in Vlaanderen

Hoe start je met het beschermen van je intellectuele eigendom in Vlaanderen

Ben je een Vlaamse ondernemer die hard heeft gewerkt aan het optuigen van een merk, een uitvinding, of een product? Zorg dan dat al die inspanningen niet voor niets zijn geweest en een ander ermee vandoor kan gaan. Dat doe je door jouw intellectuele eigendom te registeren en daarmee te beschermen. Hoe het werkt lees je in dit artikel.

Wat is intellectueel eigendom?

Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor dingen die je bedenkt. Het valt uiteen in twee hoofdgroepen: auteursrechten en industrieel eigendom.

Auteursrecht

Auteursrecht beschermt makers van literaire en artistieke werken. Denk daarbij aan muziek, foto's, boeken, gedichten, computerprogramma's, en dergelijke. Dit soort werken is automatisch beschermd tot 70 jaar na je dood, mits het duidelijk jouw persoonlijke stempel draagt. Niemand mag dit soort werken reproduceren of publiceren op zijn eigen naam, zonder jouw toestemming. Auteursrechten heb je automatisch zijn gratis. Je hoeft dus geen handelingen te verrichten om je rechten te beschermen.

Industriële eigendommen

Voor de rechten op industriële eigendommen geldt die automatische bescherming niet. Je zult ze actief moeten claimen en dus moeten laten registreren om te voorkomen dat anderen hetzelfde product met dezelfde kenmerken mogen produceren, of dezelfde merknaam mogen gebruiken. Je kunt daarbij ook denken aan bijvoorbeeld logo's en slogans. Deze registratie van industrieel eigendom dien je bij bepaalde instanties te doen en je moet kunnen aantonen dat het jouw merknaam of uitvinding is. Dit kan een ingewikkeld proces zijn en daarom is het slim om daarvoor een professionele partij in te schakelen die je bij het registratieproces begeleidt.

Laat je intellectuele eigendom vastleggen

Heb je een goed idee, een (technische) uitvinding, product met bepaalde kenmerken, een logo, een merknaam of bijvoorbeeld een artiestennaam, laat deze dan zo snel mogelijk vastleggen. Want pas na officiële registratie bij de daarvoor bevoegde instanties kun jij je rechten doen gelden en anderen verbieden om datzelfde logo te gebruiken, je merknaam te gebruiken, jouw product te reproduceren of onder die artiestennaam op te treden. De professionals van intellectueeleigendom.be kunnen je van A-Z begeleiden bij de registratie van jouw rechten, en de bescherming ervan.  Door gebruik te maken van de diensten van intellectueeleigendom.be weet je zeker dat jouw rechten worden geregistreerd bij de juiste officiële instantie, waardoor je altijd kunt aantonen wat jouw rechten zijn. Bovendien zorgen deze experts in het beschermen van intellectuele eigendommen ervoor dat jouw rechten ook daadwerkelijk worden geaccepteerd en dat het hele proces binnen 24 uur is afgehandeld. En dat kan wereldwijd, dus ook buiten België.

Zo werkt het registreren van een merknaam

Wil je bijvoorbeeld je Merknaam registreren bij Intellectueeleigendom.be dan werkt dat als volgt. Op de website van deze specialisten word je gevraagd om enkele simpele vragen te beantwoorden, zoals de naam van je merk, het type product(en) dat je onder die naam brengt en in welke regio's, Benelux, EU of wereldwijd, je de merknaam wilt beschermen. Vervolgens kun je na het achterlaten van je volledige gegevens de bestelling afronden. De specialisten pakken de procedure, die uit zes stappen bestaat dan op. Daarbij is de kans op weigering van de deponering een heel stuk kleiner dan wanneer je zelf rechtstreeks de registratie zou doen.
Kies daarom voor de hulp van een professioneel bedrijf om je intellectueel eigendom te beschermen. Je verdient dat dubbel en dwars terug door de correcte registratie en het uit handen nemen van werk dat je zelf niet hoeft te doen. Ook kunnen zij voor de bewaking op inbreuk van jouw rechten zorgen.