Hoe stel je een zit-sta bureau in?

Hoe stel je een zit-sta bureau in?

Een zit-sta bureau is de perfecte manier om je werkplek een stuk ergonomischer te maken. Zo kun je gedurende je werkdag afwisselen tussen zitten en staan. Dit helpt bij het verminderen van lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door te lang zitten. Ook kan het je productiviteit verhogen en zorgen dat je minder vermoeid raakt. Maar om optimaal gebruik te maken van een zit-sta bureau, is het belangrijk dat je deze op de juiste manier instelt. We vertellen je hoe je dit doet.

Het belang van goede afstelling

Te lang achter je bureau zitten is niet goed voor je. Het afwisselen tussen zitten en staan tijdens het werk kan veel voordelen bieden. Wel moet het zit sta bureau goed ingesteld zijn. Als hij verkeerd ingesteld is, kan dit alsnog leiden tot een verkeerde houding en pijn in de rug, nek en schouders. Ook zal het invloed hebben op je productiviteit. Door het bureau op de juiste hoogte af te stellen, zal je zelf de juiste houding aannemen. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel zal zitten en efficiënt aan het werk kan gaan.

Het bureau instellen voor zitten

Als je achter je bureau zit, moet je zorgen dat je bureau en stoel op de juiste hoogte staan ingesteld. Hierbij begin je bij het instellen van je bureaustoel. Je voeten moeten plat op de grond staan en je knieën moeten in een hoek van ongeveer 90 graden gebogen zijn. Als deze goed afgesteld is, kun je je bureau gaan instellen. De perfecte hoogte van je bureau is wanneer je armen ontspannen langs je lichaam hangen en je ellebogen in een hoek van 90 graden zijn gebogen. Je onderarmen moeten comfortabel op het bureau kunnen rusten zonder dat je je schouders optrekt of laat hangen. Ook je computerscherm moet je hierop afstellen om het compleet te maken. Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte is, om geen last van je nek te krijgen, omdat je omhoog of juist naar beneden moet kijken. Zo behoud je de juiste houding om comfortabel te kunnen werken.

Het bureau instellen voor staand werken

Wanneer je van zitten overstapt naar staand werken, is het ook belangrijk om de juiste houding aan te nemen. Ook tijdens het staan achter je bureau, moet je bureau zo ingesteld zijn dat je onderarmen comfortabel op het bureaublad kunnen rusten, ook weer in een hoek van 90 graden. Je schouders moeten hier ontspannen bij blijven om spanning in je nek en schouders te voorkomen. Zorg ook weer dat je beeldscherm op ooghoogte is afgesteld. Verder is het bij staande werken belangrijk dat je rechtop staat met je voeten op schouderbreedte, je gewicht gelijkmatig verdeeld en je knieën licht gebogen. Ook kan een antivermoeidheidsmat een verschil maken en zorgen dat je comfortabel staand kan werken.