Ideale combinatie van natuur en avontuur: 5 Belgische fietsroutes

Ideale combinatie van natuur en avontuur: 5 Belgische fietsroutes

Fan van een beetje avontuur? Verken al fietsend enkele off road routes in België. Want door op veilige, verharde wegen te blijven, ontdek je geen adembenemende natuur en unieke landschappen. We vergeten soms dan ook wat ons eigen kleine land te bieden heeft. Dus, klaar voor enkele spannende bospaadjes, zandwegen en misschien wat modder? Het enige wat je nodig hebt is de juiste fiets, een goede uitrusting en een uitdagende route.

1. Social Ride rond Oud-Heverlee
Deze route is er een om samen met je partner of vriend(in) te beleven. Laat je verbazen door de mooie omgeving en verwilderde landschappen rond Leuven en Oud-Heverlee. De route is relatief vlak en het parcours is vrij toegankelijk. Ideaal dus als je niet meteen all the way wil gaan met een startende partner aan je zijde. Babbel tijdens je tussenstop gezellig bij in één van de leuke cafés in de buurt.

2. Dendervallei Gravel Route
De naam van de route geeft het karakter ervan reeds weg: de Dendervallei is uitstekend voor fietsers die minder van platgetreden paden houden, en meer van gierende adrenaline door hun lichaam. We raden je voor zulke wegen aan om een gravel bike te kopen; deze vergemakkelijkt namelijk het fietsen op gebroken asfaltwegen en onverharde wegen.

3. Dak van België
Fiets je deze route, dan start je in Eupen waarna je de Duitse grens over fietst richting Paustenbach. Hierna daal je weer af naar eigen land via het welbekende Vennbahn, een fietspad over een eerdere spoorlijn. Nood aan een stevige beklimming? Volg deze tocht dan tegen de wijzers van de klok in. Op die manier fiets je de lange weg op tussen Baraque Michel en Eupen, om hierna te uit te rusten op twee afdalingen.

4. RAVel-netwerk
In Wallonië en de Belgische Ardennen bevindt zich het prachtige RAVel-netwerk. Ruim 1400 km over jaagpaden en voormalige spoorlijnen, door natuurparken, over uitdagende heuvels en langs historische kastelen. De perfecte combinatie van avontuur en natuur, maar ook idyllische stadjes als Bouillon, Dinant en La-Roche-en Ardenne. Stippel je eigen route uit binnen het RAVel-netwerk, en vergeet zeker geen tussenstops te maken om te genieten van de adembenemende uitzichten.

5. Vlaanderenroute
De Vlaanderenroute biedt dan weer een combinatie van polder, bos en grotere steden als Damme, Brugge, Gent en Leuven. Hier vind je kapellen, werelderfgoed en gezellige terrasjes waarop je even kan uitrusten alvorens je de volgende kilometers fietst. De route bevat voldoende uitdagende hellingen, maar met de juiste uitrusting zoals een allroad Grifn fiets en een stevige portie uithoudingsvermogen zijn deze ook voor beginnende fietsers perfect haalbaar.