Veiligheid bij vriestemperaturen

Veiligheid bij vriestemperaturen

Wanneer de weerman of -vrouw waarschuwt voor vriestemperatuur, gaan we met z’n allen aan de slag: de stoep bestrooien, fietsen binnenzetten en auto’s beschermen. Maar wat zijn nu de beste tips om veilig de weg op te gaan na een nacht vriezen?

Strooizout

Als het gaat sneeuwen, of onder 0 zakt, trekt elke gemeente uit met de strooiwagen. Zij werken met het gladheidmeetsysteem die zowel de weerstoestand (afkomstig van het KMI) als de toestand van de weg registreert. Je kan dus rekenen op de strooidienst om de weg veilig te maken aangezien zij zowel preventief als tijdens strooien, op basis van weerdata. Meestal rijden de strooiwagens voor de drukte en spits, dus ‘s nachts of in de vroege ochtend. Bij zware sneeuwval, wordt er soms nog gestrooid overdag.

Gladheidsbestrijding bij je thuis

Maar ook als particulier kan je aan gladheidsbestrijding doen. Zo is het verplicht om het voetpad vrij te houden, hiervoor schep je best eerst de sneeuw weg. Let er op dat je deze niet gewoon op de baan gooit, want zo creëer je gevaarlijke gladde plekken. Daarna kan je strooizout of -korrels gebruiken om het voetpad vrij te maken. Maar maak ook padjes in je tuin of je terras vrij van sneeuw. Je zal niet de eerste zijn die stevig valt op z’n eigen terras wanneer je de vuilzakken buiten zet ;-) Hiervoor gebruik je best dooikorrels. Deze zijn niet schadelijk voor je terrastegels, of voor de natuur. Daarbovenop zijn ze ook efficiënter dan strooizout aangezien ze wel tot 30 à 40 keer sneller werken dan zout.

Pas je snelheid aan

Zelfs in de spits is het belangrijk dat je je snelheid aanpast bij hevige sneeuwval. De grip van je auto is altijd slechter bij ijzel, regen en sneeuw dan wanneer het droog weer is. Het is vooral belangrijk om trager te rijden, zodat je beter kan anticiperen en bruuske manoeuvres kan vermijden. Wanneer je toch slipt, is het belangrijk rustig te blijven, niet te remmen, te ontkoppelen en bij te sturen op zoek naar een veilige plaats.

Let op anderen en mensen in nood

Voor mensen die slecht te been zijn, of voor ouderen kan vriesweer erg gevaarlijk zijn. Let dus extra op als je mensen op straat ziet. Wees een goede burger en vraag hen of je hen kan helpen door hen te ondersteunen. Samen ben je sterker dan alleen, toch? Maak vooral geen bruuske bewegingen en let extra op je omgeving zodat je anderen niet in gevaar brengt, of je nu te voet, op de fiets of in de auto rijdt.