We kunnen er tegenwoordig niet meer omheen, Internet of Things. Als we het hebben over Internet of Things zijn het alle apparaten die met het internet verbonden zijn, waaronder bijvoorbeeld slimme koelkasten, thermostaten, smart-tv's en telefoons. Hoewel dit natuurlijk enorm veel voordelen met zich meebrengt, komen er ook gevaren bij kijken. Hier zetten we er een aantal op een rij én kijken we hoe je deze gevaren kunt voorkomen.
Een aantal van de grootste gevaren van IoT apparaten hebben betrekking op gebrekkige online veiligheid. Door deze gebrekkige online veiligheid kunnen er virussen of malware geïnstalleerd worden, maar ook chantage komt steeds vaker voor. Dit is vaak het resultaat van gestolen gegevens of persoonlijke informatie. Deze wordt pas weer vrijgegeven als er een geldbedrag betaald wordt aan de hackers.
De gebrekkige veiligheid heeft een aantal verschillende redenen, maar kan vaak gerelateerd worden aan:
Gelukkig zijn er een aantal eenvoudig maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van deze apparaten sterk te vergroten. Laten we daar eens naar kijken.
Er zijn verschillende manieren waarop je jezelf kunt wapenen tegen de hierboven genoemde gevaren. Allereerst is het advies om gebruik te maken van een VPN-service, het liefst op je router. Hierdoor zijn namelijk al je apparaten beveiligd, wordt de locatie verborgen en worden de bestanden versleuteld verzonden en ontvangen. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat hackers persoonlijke informatie onderscheppen en dit gebruiken om fraude te plegen.
Daarnaast zouden we adviseren om alleen IoT apparaten van betrouwbare leveranciers aan te schaffen. Door de explosie aan IoT apparaten zijn er ook veel kleinere bedrijven die deze apparaten zijn gaan ontwikkelen en ze op de markt hebben gebracht. Echter voldoen deze bedrijven vaak niet aan de veiligheidsnormen, waardoor je apparaat direct een gevaar is. We zouden daarom adviseren om alleen IoT apparaten van betrouwbare aanbieders te kopen.
Heb je eenmaal een apparaat bij een betrouwbare leverancier aangeschaft, dan is het advies om deze regelmatig te updaten. Bij het updaten van je apparaten worden er namelijk veiligheidsupdates geïnstalleerd, waarmee je apparaat dus telkens een stukje veiliger wordt. Installeer je deze updates niet, dan loop je dus een risico dat hackers deze veiligheidslekken gebruiken om je apparaat te hacken. Het advies is dus om regelmatig te checken op updates en deze direct te installeren.
Gebruik je voor verschillende accounts en apparaten dezelfde wachtwoorden, dan kan dit verregaande gevolgen hebben. Weten hackers namelijk een van je wachtwoorden te kraken, dan hebben zij direct toegang tot alle gegevens op je andere apparaten en accounts. We zouden daarom adviseren om altijd verschillende wachtwoorden te hanteren én deze op te slaan met een wachtwoordmanager.
Dit is een applicatie of programma waarmee wachtwoorden gegenereerd en opgeslagen kunnen worden. Doordat de wachtwoorden volledig willekeurig gegenereerd worden en je deze naar eigen voorkeur kunt aanpassen, is het een stuk moeilijker om de wachtwoorden te kraken. Daarnaast heb je maar één ‘Master Password’ nodig om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Dit verlaagt de kans dat hackers je wachtwoord achterhalen.
Kortom, je kunt allerlei maatregelen nemen om de gevaren van IoT apparaten te beperken. Neem je een combinatie van bovengenoemde maatregelen, dan is de kans direct een stuk kleiner dat je het slachtoffer wordt van virussen, chantage of malware!