Verstopte afvoer?

Verstopte afvoer?

Een verstopt toilet wil je liever natuurlijk nooit hebben. Als het dan voorkomt, is het in de meeste gevallen niet zo erg en kan je het zelf snel oplossen. Dit komt doordat de verstopping dan redelijk dicht bij de afvoer zit. Met een plopper kom je hier zelf meestal wel uit. Toch gebeurt het wel eens dat je het niet zelf kan oplossen. Het kan dan bijvoorbeeld zo zijn dat de afvoer vaak stinkt. Dit komt dan omdat het riool open is, als de verstopping dan tijdelijk weg is, komt de geur vrij in jouw huis. Ook komt het vaak voor dat het toilet alleen maar af en toe verstopt is. Het is dan zo dat vuil loskomt in de buis, dit gebeurt als er te veel druk op de buis komt te staan. Dit komt door een gebroken buis, het lijkt dan alsof de verstopping weg is omdat elke keer dat je doorspoelt het vuil gewoon wat verder spoelt. Probleem opgelost zou je denken, niets is minder waar, het vuil blijft gewoon zitten maar op een andere plek.

Hoe los ik een verstopping op?

Als je verstopping al zo ver is, kan je natuurlijk het beste een Ontstoppingsdienst inschakelen. Deze helpen je met je verstoppingen en ben je er het snelst vanaf. Zij kunnen je ook tips geven om in de toekomst verstoppingen te voorkomen. Een ontstoppingsdienst heeft alle middelen om een verstopte riolering op te lossen en ook eventuele beschadiging op te lossen. Ze zullen dan waarschijnlijk met een camera in je leiding gaan om te kijken wat er mis is. Als ze het probleem hebben gevonden maken ze de leiding open en lossen ze het probleem op. Hier hoef je zelf vaak niet eens bij te zijn, jij hebt er dus vaak geen omkijken naar.

Ontstopping voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er zijn wat dingen die je kunt doen om geen verstopping te krijgen. Water doet wonderen, heet water is een goede eerste stap om je afvoeren vrij te houden. Als het water goed heet is, neemt het veel vuil mee. Dit kun je zo vaak doen als je wilt, zonder de afvoer te beschadigen. Tip: meng koffieprut met heet water om hardnekkig vuil weg te spoelen. Soda bestaat al zo’n 100 jaar en is nog steeds een wondermiddel dat het meest hardnekkige vuil weg krijgt. Soda is een stuk sterker dan alleen water en is veel minder schadelijk voor de afvoer dan sommige chemische ontstoppers. Natuurlijk zal je er niet altijd zin in hebben, maar een keukenrol is een goede manier om vet en jus uit een pan te halen voordat je hem afwast. Het kan je achteraf een hoop werk besparen. Want opgehoopt vet is de nummer 1 vijand van je afvoer. Let wel op dat je het frituurvet niet in de groenbak gooit. Je kunt frituurvet zelfs verzamelen en apart inleveren. Haar uit je putje halen is ook erg effectief, zeker als je nog voor het 1e kopje koffie met een kluw haar in je handen staat. Maar toch is het goed om haren regelmatig uit het doucheputje te halen. Als het eenmaal in de afvoer terechtkomt, is de kans op verstopping groot.