Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

Wat zijn de gevolgen van rijden onder invloed?

Iedereen drinkt al eens een glaasje en kruipt dan nog achter het stuur. Maar wat als één glaasje er 2 of meer worden, of wat als je drugs gebruikt? België hanteert strenge straffen bij rijden onder invloed van alcohol of drugs. Loop je tegen de lamp? Ontdek hier wat de gevolgen zijn.

Intrekking rijbewijs

Een intrekking van je rijbewijs houdt in dat je geen gemotoriseerd voertuig mag besturen. Het Openbaar Ministerie kan een onmiddellijke intrekking van je rijbewijs aan de politie bevelen wanneer je betrapt wordt op rijden onder invloed.

Je riskeert een intrekking van je rijbewijs in het geval van een snelheidsovertreding, in geval van rijden onder invloed van alcohol of verdovende middelen, wanneer je vluchtmisdrijf pleegt of wanneer je rijdt tijdens een rijverbod.

Snelheidsovertreding: Je riskeert een intrekking van je rijbewijs wanneer je de toegelaten snelheid met meer dan 20 km per uur overschrijdt (bebouwde kom, zone 30 of omgeving van een school) of wanneer je de toegelaten snelheid met meer dan 30 km per uur overschrijdt.

Rijden onder invloed van alcohol of verdovende middelen: Word je betrapt op rijden onder invloed, dan zal je wellicht een adem- of speekseltest dienen af te leggen. Indien daaruit blijkt dat je onder invloed van verdovende middelen bent, kan je rijbewijs voor minstens 15 dagen worden ingetrokken. Ook al wordt je rijbewijs niet onmiddellijk ingetrokken, kan je nog steeds verboden worden een motorvoertuig te besturen, voor een tijdspanne van 3 à 12 uur. De Procureur des Konings kan – in zeer ernstige gevallen – aan de Politierechtbank vragen om de gebruikelijke termijn van 15 dagen te verlengen tot maximum 3 maanden. Krijg je bovendien een boete of straf van het Openbaar Ministerie, dan komt dit op je strafblad terecht.

Indienen rijbewijs

Een onmiddellijke intrekking van je rijbewijs heeft een indiening van je rijbewijs tot gevolg. Doe je dat niet, dan kan het in beslag genomen worden door de politie en riskeer je een geldboete en/of een gevangenisstraf.

Geldboete en gevangenisstraf

Lap je de onmiddellijke intrekking van je rijbewijs aan je laars en bestuur je toch een voertuig, dan bega je een strafbaar feit. Hiervoor riskeer je een geldboete tot 2000 euro en zelfs een gevangenisstraf tot 1 jaar. Bovendien kan je een rijverbod krijgen tot 5 jaar. In vele gevallen kan het zijn dat je je rijexamen opnieuw moet afleggen.

Rijden zonder rijbewijs of onder invloed heeft grote gevolgen, en de straffen kunnen snel oplopen. Laat je daarom steeds bijstaan door een advocaat zodat je je rechten en plichten kan bespreken.