Mousserende wijn of bubbels:
Mousserende wijn, bubbeltjeswijn of schuimwijn is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen wit zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit! Je kan een éénvoudige prosecco b.v. niet vergelijken met een goede champagne. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet en wordt met termen aangeduid als Naturelle (volledig droog), extra Brut, Brut, Extra Dry (licht zoet), demi-sec, sec en doux (zoet). Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt, wordt de manier waarop de wijn haar bubbels krijgt in het Frans weergegeven. De ideale temperatuur voor het serveren van mousserende wijnen is 7°C.
TIP: Mousserende wijnen kun je beter niet in de aanbieding kopen. Iedere wijn kent een rijpingsproces en zijn op een gegeven moment op hun top. Van mousserende wijnen die tegen een te lage prijs verkocht wordt, zit de kans erin dat die allang over zijn top heen is.
Weingut Kolkmann Perlenspiel
Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: 60% Chardonnay, 40% Grüner Veltliner
Horst Kolkmann verhuisde als kind in de 2e wereldoorlog met zijn ouders vanuit het Duitse Ruhrgebied naar een boerderij in Neder-Oostenrijk. Hij startte een wijndomein met zijn vrouw Marianne in het dorpje Fels in Wagram. De eerste wijngaard werd aangekocht in 1964 en had slechts een oppervlakte van 1500 m. Momenteel beslaat Familieweingut Kolkmann een oppervlakte van 42 hectares. Kwaliteit, familie en innovatie zijn de grote kernwaarden van dit bedrijf. Een echt topdomein uit Oostenrijk!
Chardonnay en Grüner Veltliner verenigen zich tot een harmonieus spel van heel verfijnde parels. Er zijn heel aangename aroma’s aanwezig, met toetsen van peer en perzik. Is zeer expressief, fris en evenwichtig van smaak, vergezeld van verfrissende citrus bij de afdronk.
Ideaal als aperitief, schaal-en schelpdieren of bij desserten met fruit.
Weingut Kolkmann Cabaresco
Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: Cabernet Sauvignon
Horst Kolkmann verhuisde als kind in de 2e wereldoorlog met zijn ouders vanuit het Duitse Ruhrgebied naar een boerderij in Neder-Oostenrijk. Hij startte een wijndomein met zijn vrouw Marianne in het dorpje Fels in Wagram. De eerste wijngaard werd aangekocht in 1964 en had slechts een oppervlakte van 1500 m. Momenteel beslaat Familieweingut Kolkmann een oppervlakte van 42 hectares. Kwaliteit, familie en innovatie zijn de grote kernwaarden van dit bedrijf. Een echt topdomein uit Oostenrijk!
Deze perfect uitgebalanceerde Frizzante is kersenrood van kleur en heeft een heel verfijnde pareling. Heel interessant zijn de aangename aroma’s, met toetsen van cassis en rode bessen (vooral frambozen.) Is zeer expressief, fris en evenwichtig van smaak, vergezeld van sappig fruit en kruiden bij de fluweelachtige afdronk.
Ideaal als aperitief of bij desserten met fruit.
Prosecco 8 Secco (Rosé)
Italië
Regio: Veneto
Druivensoorten: Glera, Pinot Nero & Raboso
In het noordoosten van Italië was Veneto al 1000 jaar voor Christus beheerd door de Etrusken-wijnbouw. De 80.000 h. wijngaarden strekken zich uit van de Adriatische kust tot het Gardameer in het westen en de Alpen in het noorden. We vinden hier voornamelijk steenachtige en kalkrijke Venetiaanse wortelgronden. In het achterland, met een relatief koel klimaat, worden voornamelijk witte wijnen en Prosecco geproduceerd, aan de warme kust eerder rode wijnen.
Vinificatie: Deze mousserende kwaliteitswijn bestaat uit de druivenrassen Glera, Pinot Nero en Raboso Piave uit het gebied rond Treviso. Na het zacht drukken van de stengelde druiven vindt een temperatuurgecontroleerde gisting plaats in roestvrijstalen tanks. De tweede gisting vindt plaats in het Charmat-proces in druktanks. Dit wordt gevolgd door bottelen.
Deze perfect uitgebalanceerde Spumante heeft een mooie lichte roze kleurenset met heel verfijnde pareling. Er zijn aangename, fruitige aroma’s aanwezig van frambozen, aardbeien en aalbessen. Is zeer verfrissend, sappig en aangenaam van smaak, met een elegante en aromatische afdronk. *** Uitstekend als apero, gravad lax, sushi, schaaldieren & gefrituurde hapjes.
Espumante M&M Silver Edition
Portugal
Regio: Bairrada
Druivensoorten: Maria Gomes, Bical, Arinto
De M&M mousserende wijn wordt geproduceerd door Cave Central Bairrada in Anadia, in het hart van de Bairrada. Het merk MM is gevinifieerd en verfijnd door de charismatische en nostalgische wijnmakers Américo Matos en Domingos Moura, twee belangrijke figuren in de geschiedenis van het bedrijf. Op tal van evenementen en gelegenheden zal deze M&M “Silver Edition” telkens opnieuw schitteren, en zal altijd worden aanzien als de “Special Guest”.
Deze mousserende M&M Silver Edition White Gross, de Centrale Cave Bairrada, ontving dit voorjaar de gouden medaille in de oudste en grootste internationale concurrentie van wijnen, de Challenge International du Vin. Heeft een lichte kristal kleur met fijne aanhoudende bubbels. In de neus zijn er vooral verfijnde aroma’s aanwezig van wit pitfruit, bloemen en verfijnde noten. Z’n smaak is fruitig, elegant en evenwichtig met een mooie harmonie van fris fruit en een uitstekende zuurtegraad. De lange zinderende afdronk is een puur plezier en doet je reeds verlangen naar het volgende glas!
Ideaal als aperitief, oesters, lichte feestelijke gerechten of diverse zeevruchten.
Dezzani "Alta Langa Brut Millesimato"
Italië
Regio: Piemonte
Druivensoorten: Chardonnay & Pinot Noir
De eerste Italiaanse klassieke methode ontstond in Piemonte, aan het begin van de 19 e eeuw. Alta Langa Docg is de oudste Piemontese Brut Spumante. Deze wijn is het resultaat van een zorgvuldige selectie van druiven uit de beroemdewijngaarden gelegen op 350 meter boven zeeniveau. De druiven worden eind augustus geoogst, gevolgd door een zachte gisting bij gecontroleerde temperatuur. De elegantie van een geweldige “Champenoise”-methode die 36 maanden op de droesem blijft, toont een unieke wijn in termen van frisheid & typischheid.
Deze Metodo Classico is echt uniek! Eens opgediend, onthult deze in een helder strogeel kleurig jurkje met groene tinten. De neus is héél rijk, met aroma’s van gedroogd fruit, amandelen, vanille en hints van brioche. De soepele, elegante smaak, gekoppeld aan de verfijnde zuurtegraad zorgt voor een indrukwekkende lange en fraaie finale.
Uitstekend als aperitief, rauwe zeevruchten, oesters, mosselen, schaaldieren, wit vlees, groenten & verse kazen.