Witte wijnen:
Witte wijn kan gemaakt worden uit zowel witte als blauwe druiven. Dit komt omdat witte wijn alleen van het sap van de druiven gemaakt wordt. De most is vrij van pitten, steeltjes en schillen. Omdat het sap van zowel witte als blauwe druiven blank is, kan er alleen witte wijn van gemaakt worden. De wijn is natuurlijk niet ‘wit’ maar is een verzamelnaam. Het gebruikte druivenras bepaald uiteindelijk de kleur. Daarnaast bepaald de leeftijd van de wijn mede de kleur die ook behoorlijk kan verschillen. Een jonge wijn heeft vaker een groenige kleur terwijl oudere wijnen veel meer donkergeel, oranje of zelfs bruin gaan vertonen. Droge witte wijnen bevatten geen of heel weinig restsuiker. De aanwezige suikers zijn tijdens de gisting helemaal verbruikt door de gistcellen. De wijn wordt aangeduid met ‘sec’, dry of ‘trocken’. Bij het serveren van witte wijn zijn de volgende temperaturen het best aangewezen: de frisse, droge witte wijnen op 8°C tot 10°C. De complexe, droge witte wijnen op 12°C tot 14°C.
Feestwijnen
Conde Pinel (Wit)
Spanje
Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Viura, Verdejo
De wijngaarden van de Conde Pinel wijnen bevinden zich in Alicante, in het zuiden van Spanje. Heerlijke soepele drinkwijnen voor alledag en echte allemansvrienden, die geroemd worden om hun fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Dit komt mede door het team van wijnmakers bij Conde Pinel. Deze hebben namelijk eerdere kennis vergaard bij prestigieuze wijnhuizen in Spanje, en dat proef je!
Er zijn heel intense aroma’s aanwezig van citrus, limoen, perzik en zoete ananas. De smaak is lekker fris maar aangenaam droog met een bouquet van verse vruchten en aromatische kruiden. Deze wijn is zonder meer een plezier in je glas en doet bovendien geen pijn aan je portefeulle.
Heerlijk als aperitief, maar heeft ook geen enkele moeite met salades, kruidige gerechten en wit vlees.
Fris & fruitig
Lacrau Branco field blend
Portugal
Regio: Douro
Druivensoorten: Gouveio, Rabigato, Viosinho, Malvasia Fina, Moscatel Galego
Wijnmaker Rui Cunha maakt hier Douro wijnen met een zeer heldere missie voor ogen…
Het streven was vanaf het begin om kleine percelen te vinden die uitdrukking geven aan complexiteit, elegantie, harmonie en de gewenste structuur in de wijnen. Hij begon met het verkennen van kleine percelen van zeer oude wijnstokken in een aantal valleien zoals o.a. Vale de Mendiz & Vale do Rio Torto. Alle druiven worden met de hand tijdens de koele uren van de ochtend geplukt. Ze worden vervolgens in geperforeerde dozen naar de wijnmakerij getransporteerd. Na zorgvuldige selectie op de sorteertafel begint de vinificatie in steen, rvs of houten, afhankelijk van de kwaliteit van het fruit.
De wijn heeft een stro-gele kleur met groene schakeringen in het glas. De neus is héél floralig, met uitstekende aroma’s van citrusvruchten, groene appel en tropisch fruit. De aanzet in de mond is aromatisch, fris en sappig met een goede structuur tussen acciditeit en alcohol. Een levendige, sappige en speelse witte wijn met een mooie fruitige en aanhoudende afdronk.
Een heerlijk aperitief maar ook een uitstekend begeleider van diverse salades, gerechten met wit vlees of harde koekazen.
Blanco De Tempranillo
Spanje
Regio: Castilla La Mancha
Druivensoorten: Tempranillo (Blanc de Noir)
Pago Del Vicario is een zeer modern, innovatief Spaans wijnhuis. De wijngaarden liggen op 600 meter hoogte, in het midden van het land, op de glooiende hellingen aan de voet van de bergen van Toledo. Pago del Vicario maakt uiterst moderne wijnen: ongewoon, gewaagd en altijd gebotteld in fraai vormgegeven flessen.
Deze wijn heeft een strogele kleur. Er zijn heel intense aroma’s aanwezig van ananas, peer en citrus. De mond heeft een bouquet van verse vruchten, aromatische kruiden en bloemen. Is heel fruitig, vol en krachtig in de aanzet, met een opmerkelijke acciditeit.
Rijping “sur lies” met de resten van de dode gistcellen na de gisting van de druiven. *** Mooi in combinatie met gerookte vis, schaal-en schelpdieren, fijne charcuterie, tapas of gewoon als aperitief.
Weingut Kolkmann Fruchtspiel
Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner
Weingut Kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brumnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!
Er zijn fris- fruitige aroma’s van citrus, appel, grapefruit, marsepein en een vleugje peper aanwezig. De aanzet in de mond is aromatisch en wordt ondersteund door een mooie harmonie van frisse zuren en elegante pruimpjes. Een mooie Grüner Veltliner die je heerlijk laat tintelen.
Alvast een perfecte begeleider bij frisse salades met bv. asperges, maatjes, gerookte vis, sashimi of gewoon als aperitief. *** Bekroningen: 87 punten Falstaff
Fruitig & Aromatisch
Domaine Malet
Frankrijk
Regio: Loire
Druivensoorten: Sauvignon Blanc
Derde generatie wijnmaker op Domaine Malet. De broers Alain en Bruno Malet runnen hun wijnmakerij met 40 ha wijngaarden in de Loire-vallei, de meerderheid in de AOC’s Touraine (50% is beplant met Sauvignon Blanc en 10% met Chardonnay) en de rest in het AOC Valencay (40% is beplant met Cabernet Sauvignon, Côt, Gamay en Pinot Noir.) De wijnstokken groeien in een gebied dat rijk is aan klei, kalksteen en vuursteen. De vinificatie vindt plaats met behulp van een thermoregulatie van de vaten. De wijn rijpt op gist voor ongeveer 6 maanden.
Heeft een gouden kleur met groene reflecties. Er zijn intense aroma’s aanwezig van citrus, kruisbessen en tropisch fruit. Vooral heerlijk verfrissend, aromatisch, fruitig en vol van smaak. Kortom een wijntje waar je pas echt vrolijk van wordt! Welk muziekje zou je hierbij geven?
Dit is vooral een perfecte match bij zeevruchten, oesters, vis en geitenkaas.
Podere Don Cataldo Vermentino
Italië
Regio: Salento
Druivensoorten: Vermentino
Sinds 1988 staat de boerderij van Rocca symbool voor de passie die Ernesto Rocca & zijn familie hebben voor de wijnbouw. Bestaande uit twee landgoederen, Don Cataldo en Vignali Grandi, strekt het zich uit over 100 hectare in het gemeenschappelijk Leverano, in het hart van Salento, op enkele kilometers ver van de Ionische kust. De grond is hier overwegend kleiachtig, kalkhoudend en op sommige punten zelfs tufsteenachtig. Het weer is typisch mediterraan met gematigde winters en hete, winderige zomers. De wijnen worden met de maximale zorg en met heel veel respect voor de natuur geproduceerd. Er wordt dan ook niet of nauwelijks met bestrijdingsmiddelen gewerkt.
De wijn heeft een helder-gele kleur met een uitnodigende aromatische neus van rijp wit fruit, maar ook lichte accenten van tropisch fruit. De aanzet is heerlijk fris met aroma’s van ananas en perzik. Is heel fris en fruitig in de mond met een aangename structuur en een lichte mineraliteit in de finale!
Perfecte partner als apero, maar ook goed inzetbaar bij salades, antipasti, bij gefrituurde vis en gebakken mosselen.
Weingut Kolkmann "Weissburgunder Ried Brunnthal
Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: Weissburgunder
Horst Kolkmann verhuisde als kind in de 2 e wereldoorlog met zijn ouders vanuit het Duitse Ruhrgebied naar een boerderij in Neder-Oostenrijk. Hij starte een wijndomein met zijn vrouw Marianne in Fels in Wagram. De eerste wijngaard werd aangekocht in 1964 en had slechts een oppervlakte van 1500 m. Momenteel beslaat Familie Weingut Kolkmann een oppervlakte van 42 ha. Dit autodidactesche wijnmakerskoppel verwierf naam en faam met hun Grüner Veltliner in 1976. Hiermee werd een statement gemaakt naar de traditionele en gerenomeerde wijndomeinen, maar was bovendien ook een grote motivatie voor de uitbouw van hun wijnbedrijf. De toplocatie Brunnthal, is georiënteerd op het zuiden en loopt parallel aan de temperatuurbalancerende Donau, terwijl vanuit het oosten, warme pannonische winden het klimaat beïnvloeden.
Er zijn indrukwekkende aroma’s van citrus, gele appel & noten aanwezig. De aanzet in de mond is heel soepel en sappig met een perfecte balans tussen complexiteit en finesse die eindigt in een aromatische, elegante finale. Een klasse Weissburgunder!
Is perfect als klassieker bij sint-jacobsvruchten, gravad lax, bereidingen met kreeft, aspergegerechten & paella.
Gavi Dezzani
Italië
Regio: Piëmonte
Druivensoorten: Cortese
Een geweldige witte wijn van de Piemontese traditie. Onze Gavi DOCG wordt verkregen door de zorgvuldige vinificatie van Cortese druiven, die afkomstig zijn van de wijngaarden in de provincie Alessandria. Na de handmatige oogst die tussen eind september en begin oktober plaatsvindt, volgt de traditionele fermentatie bij lage gecontroleerde temperatuur. De wijn stabiliseert zich vervolgens in de traditionele roestvrijstalen tanks. Het resultaat is een heerlijke witte wijn met een jonge en frisse stijl, met een aangename mineraliteit die afkomstig is van de geweldige streek van het Gavi-gebied, op de grens tussen Piëmonte en Ligurië (slechts op 40 km van de zee.) Het gebied geniet van de invloeden van de zeewind als Ligurische Apennijnen, met een optimale thermische excursie die complexiteit en aromatische concentratie bevordert. De ondergrond is een mengeling van witte tufsteen en kalksteen.
De wijn heeft een stro-gele kleur met groene reflexties. Er zijn boeiende aroma’s van perzik, amandel, bloesems en structuren van hooi aanwezig. De aanzet in de mond is heerlijk fris en elegant en wordt ondersteunt door een licht sappige, mineralige afdronk.
Heel fraai bij allerlei voorgerechten, bereidingen met asperges, vis, pasta of gewoon als aperitief.
Lacrau Moscatel Galego
Portugal
Regio: Douro
Druivensoorten: Moscatel Galego
Wijnmaker Rui Cunha maakt hier Douro wijnen met een zeer heldere missie voor ogen…
Het streven was vanaf het begin om kleine percelen te vinden die uitdrukking geven aan complexiteit, elegantie, harmonie en de gewenste structuur in de wijnen. Hij begon met het verkennen van kleine percelen van zeer oude wijnstokken in een aantal valleien zoals o.a. Vale de Mendiz & Vale do RioTorto. Alle druiven worden met de hand tijdens de koele uren van de ochtend geplukt. Ze worden vervolgens in geperforeerde dozen naar de wijnmakerij getransporteerd. Na zorgvuldige selectie op de sorteertafel begint de vinificatie in steen, rvs of houten, afhankelijk van de kwaliteit van het fruit.
De wijn heeft een stro-gele kleur met groene en gouden accenten. De neus is heel bloemig met vooral aroma’s van citrusfruit, lychee & specerijen. Is heel droog, aromatisch en sappig in de mond met een aangename mineralige structuur en lengte in de finale!
Deze wijn kan geserveerd worden bij schaaldieren, asperges, gevogelte, risotto en zuurkoolgerechten.
Vol & Krachtig
Weingut Kolkmann Burgunder Vom Löss
Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: 60 % Chardonnay, 40 % Pinot Blanc
Weingut Kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brumnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!
Uitstekende cuvée van 60 % Chardonnay en 40 % Weissburgunder (Pinot Blanc). Er zijn complexe aroma’s van rijpe gele vruchten, meloen, mandarijn en bloemen aanwezig. De aanzet in de mond is fris en aromatisch en wordt ondersteund door een mooie harmonie van citrus, gele appel en een vleugje perzik. Een mooie gebalanceerde wijn met hierbij een juiste balans tussen acciditeit en volheid.
Alvast een perfecte begeleider bij asperges, kruidige visgerechten, wit vlees en Aziatische keuken. Bekroningen: Wine Award Neder-Oostenrijk: Goud 2016, Falstaff 88 p.
Rocca "Grande Passolo Bianco"
Italië
Regio: Piemonte
Druivensoorten: Chardonnay
Het wijnhuis Rocca kennen we vooral van de fantastische wijnen die ze in Puglia maken. Ze hebben echter ook een wijnmakerij in Piemonte, vooral bekend van zijn elegante en prestigieuze wijnen, en ook hier is de vakmanschap van Rocca merkbaar. Het fantastische terroir in de heuvels van de Piemonte leent zich uitstekend voor Chardonnay. Samen met de lage opbrengst, late oogst en de handmatige selectie van druiven, zorgt dit voor een mooie geconcentreerde witte wijn
De wijn heeft een stro-gele kleur met gouden reflecties. De neus heeft een heel complex en rijk aroma met elegante hints van bloesem en exotisch fruit. Is heel zacht en harmonieus in de aanzet met een mooie aangename structuur en acciditeit in de finale!
Bij wit vlees zoals gegrilde kip, gebraden kalkoen of parelhoen, risotto, pasta pesto, rijke visgerechten, vegetarische gerechten en zachte kazen.
Top Wit
Weingut Kolkmann "Ried Brunnthal"
Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: Grüner Veltliner
Weingut kolkmann is een klassiek familiebedrijf in een modern jasje. Twee generaties kolkmann bewerken nu 34 hectaren wijngaard, oostelijk van het dorpje Fels in het wijngebied Wagram. In hun bezit zijn de top-wijngaarden Brunnthal en Diebstein. Tijdens een wijnreis vanuit Wenen richting Krems, het Kramptal en de Wachau valt Weingut Kolkmann je direct op. Een prachtige architectuur en een klasse uitstraling!
Er zijn boeiende aroma’s van rijpe appel, abrikoos en lychee aanwezig. De aanzet in de mond is heel rijk en intens met een pittige kruidigheid. Het rijpe fruit word mooi ondersteund door een aangename acciditeit wat zorgt voor een exotische maar verfrissende wijn.
Alvast een zeer geslaagd huwelijk met gegrilde vis, gevogelte, wokgerechten eventueel met een oosters tintje en complexe aspergebereidingen.
Soto Del Vicario Go De Godello "Cuveé Especial"
Spanje
Regio: Bièrzo
Druivensoorten: Godello, Dona Blanca
De familie van Pago Del Vicario begon haar reis in El Bierzo in 2006, met Soto Del Vicario, hun eigen wijnmakerij en wijngaarden. De wijnstokken zijn ingelijst op een landgoed van 35 hectare, dat twee bossen herbergt (lokaal bekend als Sotos) en dit van inheemse soorten, waaronder steeneiken, eiken, aardbeibomen en vooral kastanjebomen.
In de geur zijn er fruitige aroma’s aanwezig van tropisch fruit, ananas, rijpe mango, perzik & peer ondersteund door een korte houtrijping van 3 maanden op Franse barrique. De aanzet in de mond is intens & floralig, met toetsen van balsamico & citrus. Z’n smaak is rijkelijk & vol met een mooie onderhoudende zuurtegraad en een fijn bittertje bij de afdronk.
Perfecte combinatie met zeevruchten, rundscarpaccio, risotto en stevige visgerechten.
Lacrau Superiore
Portugal
Regio: Douro
Druivensoorten: Codega do Larinho, Folgasao, Gouveio, Malvasia Fina
Wijnmaker Rui Cunha maakt hier Douro wijnen met een zeer heldere missie voor ogen…
Het streven was vanaf het begin om kleine percelen te vinden die uitdrukking geven aan complexiteit, elegantie, harmonie en de gewenste structuur in de wijnen. Hij begon met het verkennen van kleine percelen van zeer oude wijnstokken in een aantal valleien zoals o.a. Vale de Mendiz & Vale do Rio Torto. Alle druiven worden met de hand tijdens de koele uren van de ochtend geplukt. Ze worden vervolgens in geperforeerde dozen naar de wijnmakerij getransporteerd. Na zorgvuldige selectie op de sorteertafel begint de vinificatie in steen, rvs of houten, afhankelijk van de kwaliteit van het fruit.
Deze uitzonderlijke witte wijn is een blend van Codega do Larinho, Folgasao, Gouveio en Malvasia Fina is een ware parel! Heeft een lichte stro-gele kleur. Er zijn intense en complexe aroma’s aanwezig van steenvruchten & bloesems ondersteund door subtiele tonen van specerijen. 15 maanden vergist in Franse eiken vaten (50% nieuw & 50% gebruikt) met battonage. Het resultaat is sensationeel: een rijke, droge, romige witte wijn met een uitstekende structuur die ook nog hele fraaie frisse toetsen heeft met hierbij een intense afdronk die nog héél lang blijft nazinderen. Bourgogne waardig...
Deze wijn kan men het best serveren met gegrilde visgerechten of gevogelte.
Weingut Kolkmann "Ried Scheiben Reserve"
Oostenrijk
Regio: Wagram
Druivensoorten: Röter Veltliner
Gerhard Kolkmann is derde generatie wijnbouwer in het stadje Fels, in het wijngebied Wagram, tussen het bekende wijngebied Wachau en de grens met Tsjechië. Bodemonderzoek heeft uitgewezen dat Wagram eens de kust van een prehistorische oceaan was. Daarover heeft zich een dikke laag löss gevormd. De Grüner Veltliners worden er pittig en kruidig van. Ook de Roter Veltliner en de Burgundersoorten doen het heel goed in Wagram.***Het Scheiben perceel is één van de toplocaties in de regio. Het bevindt zich op de middelste helling van het Kolkmann domein, op ongeveer 240 tot 260 hoogtemeters. De locatie ligt op het zuiden gericht. Hier vindt men de diepe löss. deze lösslagen zijn tot 20 meter diep, met een zeer hoog aandeel kalk van 40%. Deze 4 hectare grote wijngaard beplant met Grüner en Roter Veltliner produceert krachtige, volle wijnen.
Heeft een mooie, bijna goud-gele kleur. Er zijn boeiende aroma’s van abrikoos, grapefruit, limoen en kruiden aanwezig. De aanzet in de mond is krachtig en geconcentreerd met een perfecte balans tussen intensiteit en finesse die eindigt in een aromatische, rijkelijke finale. Een ware diva!
Rode poon in papillot, gegrilde vis en ber. van wit vlees met zuiderse inslag.